TMOment Andrea Willekes | Wild and Wonder

Het gebeurt regelmatig dat TMO’ers na hun afstuderen een eigen onderneming starten. Iets wat minder voorkomt is wanneer studenten zelfs in het begin van de opleiding voor zichzelf beginnen. Iemand die dat wel deed en zelfs afstudeerde in haar eigen bedrijf is Andrea Willekes. We spraken Andrea over haar succesverhaal met Wild and Wonder.

Kan je ons wat vertellen over jezelf en jouw bedrijf?

Ik ben Andrea Willekes, nu bijna 22 jaar. In het begin van 2021 ben ik afgestudeerd aan TMO Fashion Business School, wat betekent dat ik ook alweer zo’n vier jaar mijn eigen bedrijf Wild and Wonder heb. Dat is een webshop in dameskleding, waar ik in semester 1 van TMO mee startte. Op TMO heb je per semester twee tentamenperiodes. Na de eerste tentamenperiode had ik een maand vrij, omdat ik weinig herkansingen had. Die vrije tijd wilde ik benutten, ik wilde iets gaan doen! Natuurlijk had ik al een enorme interesse in mode en ondernemen, dus begon ik met Wild and Wonder. Eigenlijk ben ik gewoon in het diepe gesprongen. Ik had geen idee waar het allemaal naartoe zou leiden.

Hoe was die beginperiode binnen je eigen bedrijf?

Alles was nieuw voor me. Ik was nog behoorlijk jong, net 18 en zat net op TMO. In mijn doen en laten was ik eigenlijk echt nog een puppy. Zo wist ik op zakelijk vlak nog niks, dus ook op het gebied van inkopen deed ik maar wat. Eigenlijk kocht ik gewoon in wat ik leuk vond, zonder dat daar echt een idee of plan achter zat. Eén van de fouten was dat ik begon met inkopen doen in Duitsland. Achteraf kwam ik erachter dat ze daar mega achterlopen in de mode, haha! Maar hoe vaker ik ging inkopen, hoe meer ik er gevoel voor kreeg en hoe meer ik mezelf aanleerde om collecties samen te stellen.

In het begin zat het er echt nog niet in om fulltime met de webshop bezig te zijn. Voor mij stond TMO namelijk altijd op nummer 1, want ik was vastberaden om mijn diploma te halen. Wild and Wonder is dus een hele tijd een soort bijbaan van me geweest. De uren die ik thuis overhad gingen naar de webshop: vakanties, weekenden en ’s avonds na school. Door de jaren heen is de webshop van een hobby naar mijn fulltime baan gegroeid, zo tof! Op TMO heb ik zelfs de gelegenheid gehad om stage te lopen in mijn eigen bedrijf, des te meer reden om er na mijn afstuderen 100% voor te gaan. Nu kan ik 24/7 bezig zijn met mijn grootste passie.

Stage lopen in je onderneming is iets dat je op TMO kan doen binnen de Ondernemerschapsleerlijn. Kan je daar meer over vertellen?

Eigenlijk heb ik tot en met semester 6 hetzelfde traject gevolgd als andere TMO’ers. Zo heb ik een afstudeeronderzoek gedaan bij een groot modebedrijf. Dat deed ik in het begin van 2020 – waarna ik net als iedereen door corona mijn afstudeeronderzoek volledig thuis heb geschreven. Daardoor had ik ineens heel veel meer tijd voor de webshop. En dat was maar goed ook, want de bestellingen stegen ineens het dak uit! Omdat het met Wild and Wonder zo goed ging wilde ik de kans grijpen om er nog meer tijd en aandacht in te steken, dus ben ik mijn afstudeerstage gaan lopen in mijn eigen bedrijf. Daar heb ik ongelooflijk veel aan gehad. Gecoacht worden en adviezen krijgen van brancheprofessionals; dat is niet iets wat je overal zomaar krijgt. Mijn coaches hebben mij echt geholpen om vorm aan mijn bedrijf te geven en tijdens dit semester ben ik erachter gekomen dat ik dit voor de rest van mijn leven wil. Eindelijk kon ik fulltime werken aan mijn webshop, daar ben ik nog steeds heel trots op.

Hoe ziet een gemiddelde week binnen Wild and Wonder eruit?

Werken aan mijn eigen bedrijf is heel erg divers. Meestal ga ik op maandagen inkopen doen, de nieuwe collectie op dinsdag op de foto zetten en dan staat op woensdag de nieuwe collectie online. De dag begin ik doorgaans met e-mails en DM’s met vragen beantwoorden. Daaromheen ben ik veel bezig met marketingactiveiten. Zo maak ik content, zet ik samenwerkingen op met influencers, organiseer ik evenementen en denk ik na over acties. Nu komt er bijvoorbeeld een leuke actie rondom Black Friday en mijn verjaardag aan.

Wat vind je het allerleukste aan het hebben van je eigen webshop?

Dat is heel makkelijk! Het allerleukste vind ik dat ik zoveel verschillende dingen doe. Ik ben nooit met maar één ding bezig. Het is zo veelzijdig: inkoop, marketing, verkoop, noem maar op. Geen enkele dag is hetzelfde en ik blijf altijd in beweging. Als ik iets moet noemen dat ik minder leuk vind, is dat de administratie, maar verder vind ik alles super leuk! In veel van de dingen die ik doe neem ik mijn opgedane kennis van TMO mee.

Hoe kwam je eigenlijk bij TMO terecht?

Ik zat in 5 Havo toen ik vrij laat aan mijn studie-oriëntatie begon. Wel wist ik dat ik iets in de mode wilde doen, dus ik ging online zoeken en kwam al snel uit bij TMO. De businesskant van de opleiding sprak me echt aan. Toen ben ik bij TMO wezen kijken en wist ik meteen dat dat mijn studie zou worden. Nog steeds ben ik super blij met die keuze. Vooral tijdens mijn stageperiode heb ik enorm veel geleerd. Toen kon ik alle opgedane kennis toepassen en werd ik ook nog eens heel goed geholpen door mijn coaches – daar heb ik het echt mee getroffen.

Als je andere scholieren zou spreken die erover denken om TMO te doen, wat zou je dan zeggen?

Doen! Mijn overtuiging voor TMO kwam vooral omdat ik de businesskant van de mode super leuk vond. Dus als jij ook interesse hebt in business in combinatie met mode, zou ik TMO Fashion Business School zeker aanraden. Het is echt een hele goede opleiding.

Ben je na dit verhaal benieuwd geworden naar de webshop van Andrea? Bekijk Wild and Wonder hier.

Brochure
Open dag
Proefstuderen