TMOment Alianne Conijn

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Alianne Conijn en ik werk sinds twee jaar bij TMO. Ik ben coördinator van de vakgroep International Business Communication, docent Engels, Nederlands, Intercultural Business Communication, tutor, studieadviseur en scriptiebegeleider. Een hele riedel dus.
Een mode-achtergrond heb ik niet, ik kom uit het taalonderwijs. Ik heb Engels gestudeerd in Utrecht, vervolgens in Bristol en daarnaast gewerkt als docent Nederlands in de UK. Op een gegeven moment werd ik gevraagd ook in Ierland Nederlands te komen geven aan het Trinity College Dublin. Daar heb ik ja tegen gezegd, met als gevolg dat ik een aantal jaren aan het Department of Germanic Studies als hoofd vakgroep Nederlands heb gewerkt. Na Ierland en het reguliere onderwijs ben ik het bedrijfsleven ingegaan als trainer Nederlands en Engels. Ik heb daardoor in ontzettend veel sectoren mogen binnenkijken. Enorm leuk! Wat ik de meest boeiende sector vond? Toch wel de creatieve denk ik.

Wat heb je met de fashionbranche?
Ook weer het creatieve denk ik. En daarnaast puur persoonlijke interesse. Net als zovelen vind ik mode gewoon leuk. De zakelijke kant van fashion had ik nog nooit van dichtbij gezien en eigenlijk stond ik daar ook nooit zo bij stil. Nu wel en dat spreekt me erg aan.

Hoe ben je bij TMO beland?
Op een mooie dag wandelde ik op de Veluwe toen ik werd gebeld door een oud-collega van Schoevers waar ik ook les heb gegeven. Zij tipte mij over een vacature en aangezien ik TMO kende uit het verleden, zei ik meteen ja. Dat is inmiddels alweer twee jaar geleden.

Zoals bij elk vak op TMO zijn mijn lessen ingericht rondom fashion. De onderwerpen hebben allemaal met mode te maken. Het vak Engels is dan ook mode-Engels, fashion English, aangevuld met grammatica en vaardigheden zoals e-mails schrijven en onderhandelen. Ik kwam natuurlijk helemaal niet uit de modebranche dus ik heb mezelf flink moeten inlezen. Ik heb magazines, websites en boeken zoals Fashion Technology en Blue is the New Black verslonden!
Bij het vak Nederlands gaat het niet alleen over de taal op zich, maar ook over bijvoorbeeld het analyseren van onderzoeksrapporten. Waar moet je op letten, hoe zit een krachtige onderbouwing in elkaar, wat is een goede opbouw van een rapport…. dat soort dingen.

Wat spreekt je zo aan in de opleiding?
Heel veel maar vooral de variatie in mijn werk. Ik heb veel taken en ik vind het leuk om met studenten te werken. Ik krijg hier ook de kans om mezelf te ontwikkelen binnen mijn vakgebied. Door het mede-ontwikkelen van het curriculum van TMO bijvoorbeeld, en daarmee bij te mogen dragen aan de opleiding.

Heb je tot slot een tip aan onze studenten?
Ik  maakte ooit in Ierland mee dat een 19-jarige Erasmus-student koffie aangeboden kreeg van een professor met een enorm aanzien. Op haar aanbod antwoordde hij:  ‘your coffee is disgusting, only the Dutch know how to make coffee.’  Waarop zij ‘very polite’ antwoordde: ‘would you care for some tea then’. De moraal van dit verhaal: wees je altijd bewust van cultuurverschillen! Wat wij Nederlanders als direct ervaren, wordt in andere culturen – de meeste culturen eigenlijk –  als bot gezien. Dus: be polite. Always.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen