Real life projectonderwijs: “echt” inkopen bij Laundry Room

Budgetteren saai? Welnee! Bij TMO draait het om de dagelijkse beroepspraktijk en daarom worden alle vakken zoveel mogelijk ‘IRL’ vormgegeven. Zo ook budgetteren en collectioneren. Dat doen we niet in de schoolbanken, maar bij agentuur Laundry Room in Doorn.

Laundry Room is in Nederland agent voor onder andere de labels Anerkjend, Arkk en Nümph en levert aan retailers zoals De Bijenkorf en Wehkamp. Een paar keer per jaar stelt eigenaar Henk Stevens zijn showroom ter beschikking aan studenten uit semester 3 van TMO. Hij geeft uitleg over de collecties en vervolgens gaan de studenten met een opdracht aan de slag.

In groepjes van twee gaan de studenten na uitleg een collectie voor het komende seizoen samenstellen van het merk Nümph. Het Deense merk levert drie collecties per seizoen; een pre-collectie, de main collectie en de high (summer of winter) collectie. De opdracht is een collectie samen te stellen uit de main collectie met een budget van 2700,-. Op basis van dit budget en de gemiddelde inkoopprijs moeten zij zo slim mogelijk gaan inkopen. Studenten leren dat het van belang is dat er ingekocht wordt voor een kleine boetiek waar ook andere merken worden verkocht. Ze moeten een complete collectie kopen, letten op kleurbeelden en combinaties met andere merken die ingekocht gaan worden. Diversiteit is erg belangrijk. Aan het einde van de opdracht moeten de studenten een collage presenteren van de ingekochte collectie en leggen zij verantwoording af over de besteding van het budget.

Dankzij deze manier van lesgeven worden ook de financiële vakken levensecht. Eigenaar Henk Stevens en zijn partner werken al jaren mee aan deze onderwijsvorm. ‘Het is leuk om onze kennis en ervaring over te brengen. Het kost wat tijd, maar het is ook heel dankbaar. Toen onze dochter stage liep vonden we hulp uit de praktijk ook heel prettig. Inkopen is een moeilijk vak en leer je het beste in de praktijk. Door studenten aan het werk te zetten met het samenstellen en inkopen van een echte collectie binnen een vastgesteld budget wordt een abstract vakgebied ineens veel concreter. Het is erg leuk dat ik tijdens inkoopbeurzen oud-TMO’ers tegenkom die bij Laundry Room les hebben gehad. Ik vind het leuk dat wij ons steentje mogen bijdragen aan de professionalisering van toekomstig fashion business talent.’

 

 

 

Brochure
Open day
Trial study