TMOment Willem Joustra

Hij begon zijn carrière als containerverkoper bij een afvalverwerker, rolde toen het onderwijs in als amanuensis bij de Berlage school in Amsterdam, vervolgens de ICT en nu is hij benoemd in het College van Burgemeester en Wethouders van Wijk bij Duurstede. ICT Manager Willem Joustra stapt na bijna 9 jaar TMO op om zich volledig te kunnen wijden aan zijn nieuwe baan als wethouder.

Van containerverkoper naar wethouder
“Wat weinig mensen hier weten, is dat ik opgeleid ben als natuur- en scheikunde docent. Maar daar was destijds geen droog brood in te verdienen en net als velen ben ik toen de ICT in gegaan. Achteraf bleek die kennis van natuur- en scheikunde heel nuttig voor mijn verdere ICT-loopbaan.
Ik heb allerlei banen gehad. Van amanuensis tot containerverkoper voor chemisch afval. Een aantal ICT- en consultancybanen verder ben ik zelfstandig ICT-consultant geworden. Toen ontstond mijn interesse voor de politiek. Dat kwam eigenlijk door al die belastingzaken waar je als zelfstandig ondernemer mee te maken hebt. Ik wilde me daar meer in verdiepen. Wie bedenkt die regeltjes? Dat soort dingen. Mijn politieke ambities werden pas echt serieus in 2009. Ik werd toen getipt om mee te doen aan de Statenverkiezingen. Ik werd verkiesbaar gesteld en gekozen in Provinciale Staten Utrecht. Eén verkiezing verder stond ik nummer 4 op de lijst, dus dat liep voorspoedig. Toen ik door mijn partij werd gepolst of ik wethouder wilde worden, was ik zeer vereerd.  Als mijn partij mij vraagt en mij als een serieuze kandidaat ziet, stel ik mij beschikbaar. Ik stelde wel de voorwaarde dat we de grootste moesten worden. En zo geschiedde. VVD werd de grootste partij en ik werd gekozen. Dat betekende voor mij in een stroomversnelling afscheid nemen van TMO waar ik 9 jaar met heel veel plezier heb gewerkt.”

Willem en de mode
“Ik heb heel veel met de modebranche. Sterker nog; ik vind het de meest belangrijke branche die er is. Fashion makes the world a better place, want mode zorgt ervoor dat je er goed uitziet en je jezelf dus beter voelt. Op TMO heb ik veel over mode geleerd. Dat ga ik nog het meest missen denk ik. De genadeloze modeadviezen van een fashion docent bijvoorbeeld. ‘Willem, die kleur kan écht niet!’. Dat zie ik op het gemeentehuis nog niet zo snel gebeuren. Wat ik ook ga missen, zijn natuurlijk de studenten die hier regelmatig binnenlopen. Zij zijn de toekomst, staan aan het begin van hun carrière. Dat is heel inspirerend. En de werkomgeving. De mooiste kantoortuin die er bestaat. Zo’n onwaarschijnlijke mooie en unieke werkomgeving ga je nergens anders vinden.”

Wethouder Joustra. En daarna?
Willem krijgt in zijn wethouderdebuut meteen een pittige portefeuille. “Ik word verantwoordelijk voor economische zaken, grondbeleid, bedrijfshuisvesting, participatie, verkeer en vervoer, woningbouw en sport. Wat ik na die vier jaar ga doen, kan ik nu nog niet zeggen. Natuurlijk heb ik ambities. Europa? Wie weet. Het ligt eraan hoe het loopt en wat er op mijn pad komt. Als de partij mij ergens voor nodig heeft, ben ik er.”

Let’s meet
Volgende open dag

okt13

Open dag

Wil je ons graag ontmoeten? TMO Fashion Business School organiseert jaarlijks...

Top-opleiding 2017