TMOment Romy Groot | Fashion Linq

TMOment Romy Groot | Fashion Linq

‘Met een diploma van TMO op zak kun je nog alle kanten op’ horen we vaak. En dat klopt. Neem nu Romy: zij werkt met veel passie als technisch stylist. Weer eens een heel andere en verrassende kant van de fashionbranche.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Romy Groot, 23 jaar en ik werk sinds driekwart jaar als technisch stylist bij Fashion Linq, een bedrijf voor de styling, sourcing en levering van zowel eigen merken als private label fashion voor dames, heren, kinderen en baby’s.

Je bent technisch stylist: wat houdt dat in?

Dat betekent dat ik zorg dat wanneer er iets aan een sample niet klopt, ik dit technisch kan uitleggen aan de fabrikant, zodat deze precies weet wat en hoe iets aangepast moet worden. Verder maak ik bij elk kledingstuk de juiste maatschema’s en pas ik graderingen toe in de pasvorm.

Vóór TMO heb ik op het mbo de opleiding Fashion Design gedaan. Daar heb ik geleerd om zelf kleding te ontwerpen en te maken, waardoor ik inzicht heb gekregen in het maakproces. Op TMO leer je dan bijvoorbeeld weer alles over het productieproces. In het werk dat ik nu doe, kan ik alles wat ik op beide opleidingen heb geleerd combineren en dat is heel leuk.

Welke taken heb je?

Wij maken kleding voor heel veel verschillende klanten die allemaal hun eigen wensen hebben wat betreft de maatvoering. Sommige klanten laten het helemaal aan ons over en anderen hebben eigen maatschema’s. In het laatste geval zorg ik per kledingstuk dat de juiste graderingen die de klant wil in het maatschema komen. In het eerste geval maak ik, samen met mijn twee collega’s, de maatschema’s inclusief graderingen zelf. Wanneer de eerste samples zijn doorgepast komen daar regelmatig zaken in naar voren die niet kloppen. Dat kan zijn dat een mouw niet goed in een hoek van 90° is gestikt of dat de curve van een broek niet klopt. Dan is het mijn taak om precies in de werktekening aan te geven wat er aangepast moet worden.

Kun je gewoon goed tekenen?

Ja, dat ook, maar ik ben beslist geen kunstzinnige tekenaar. Ik werk nog steeds heel graag met Adobe Illustrator. Van mijn twee collega’s die hier al meer dan 25 jaar werken, leer ik enorm veel. Zij zijn alleen wat minder bedreven in het werken met Illustrator en laten dat graag aan mij over. Dat is een van de redenen waarom ik dit werk zo leuk vind.

Wat heb jij met mode?

Het is een middel om jezelf te uiten; om te laten zien wie je bent. Dat vind ik wel belangrijk.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?

In de productielessen heb ik veel geleerd over materialen en pasvormen. Maar ook de projecten vond ik heel interessant en leerzaam. Hierin leer je omgaan met mensen in allerlei rollen, waardoor je in de praktijk weet waar je collega’s van een andere afdeling het over hebben. Het is fijn dat je weet wat er zoal binnen een fashionbedrijf speelt en je leert alles over het hele productieproces.

Tijdens mijn studie op TMO wist ik niet zo goed welke kant ik precies op wilde. Productie sprak me wel aan en daarin heb ik dan ook mijn stage gekozen. Op mijn stagebedrijf kwam ik in aanraking met maatschema’s en de daarbij behorende communicatie met de fabrikant. Nadat ik mijn TMO-diploma op zak had, zag ik de vacature voor technisch stylist. Tijdens mijn sollicitatiegesprek bleek dat het eigenlijk veel technischer was dan ik had verwacht. Toch leek het me heel leuk en daarin heb ik gelukkig gelijk gekregen. Ik heb het ontzettend naar mijn zin in deze functie.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?

Dan denk ik op de eerste plaats aan al die fijne docenten die heel goed met je meedenken. Zo was ik bijvoorbeeld helemaal niet sterk in financiën, maar de docenten legden alles heel rustig en als het moest wel tien keer uit. Net zolang tot je het begreep. Verder sprak de kleinschaligheid van de school me enorm aan. Een van de hoogtepunten voor mij was de productiereis naar Marokko. Dat vond ik heel bijzonder om mee te maken. Ik ben heel blij dat deze kans me is geboden op TMO.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?

Na mijn mbo wilde ik graag een modegerichte hbo-opleiding doen. Op het mbo had ik stage gelopen op een designafdeling waardoor ik al een inkijkje had gekregen in de andere kant van de fashionbranche, die ik tot dan toe vooral kende van de modewinkels waar ik mijn kleren kocht. TMO leidt je heel breed op, van marketing tot inkoop, en dat leek me wel wat. Mijn verwachtingen zijn helemaal uitgekomen.

Wat zou je tegen jongeren willen zeggen die twijfelen over een opleiding op TMO?

Doe een proefstudeerdag en kom sfeer proeven. Je zult merken dat je hier geen nummertje bent, maar dat letterlijk iedereen je kent. En als je soms denkt dat TMO alleen iets is voor vrouwen, dan heb je het mis. Het is heel businessgericht en je kunt met je diploma naast de fashionbranche ook terecht in andere branches. Of het nu inkoop, verkoop, marketing of een ander aspect is.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen