TMOment Nynke Wynia

Personal shopper en fashion retailer Nynke Wynia studeerde in 1996 af aan TMO. We praten met haar over haar studietijd, haar passie voor retail en de waarde van een goede opleiding.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Nynke Wynia, 44 jaar, woon in Amsterdam en ben eigenaresse van een dameskledingwinkel in het midden- tot hoog segment; Wynia. Mijn winkel is in Amsterdam-Zuid op de Willemsparkweg, hoek Cornelis Schuytstraat. Ik onderscheid me door voor de klanten een zo comfortabel mogelijke sfeer te creëren; vloerbedekking, ruime paskamer, grote passpiegels waarin je jezelf rondom kunt zien, lekkere stoel voor partners of vriendinnen. Zo kan een klant heel prettig doorpassen en overtuigd raken van iets. Door het personal shoppen heb ik ervaren dat klanten in hun eigen huis het beste zien wat goed voor hen is en dat heb ik in de winkel getracht na te bootsten. Ik noem het de ‘Personal-shop-shop’.

Even terug naar je studie. Hoe ben je op TMO beland?
Mijn moeder had stoffenwinkels en heeft Detex gedaan. Ik was vaak in de winkel en hielp als jong meisje al klanten. Ik kreeg er naailes en maakte van alles van de stoffen die ik van mijn moeder kreeg. Zij vond het natuurlijk leuk dat ik zo’n interesse had en het was dan ook haar idee om naar TMO te gaan.
Ik vond TMO meteen leuk. Al tijdens de ontgroening maakte ik veel vriendinnen waarvan er één nu nog altijd mijn beste vriendin is. We zijn er samen gevormd en denken vaak hetzelfde. Voor je netwerk is TMO ook echt heel super, op beurzen als de Modefabriek kom je veel oud-studenten tegen. Het is heel leuk om op de hoogte te zijn hoe het met iedereen gaat, privé maar óók zakelijk. Veel van mijn klasgenoten hebben het goed gedaan en daar steek je dan later nog altijd wat van op.
Buiten school vond ik Doorn ook heel gezellig. Het was dan wel geen bruisende stad, maar juist door het kleinschalige, hadden we snel leuke groepen waar toffe initiatieven uit kwamen. We woonden met, ik geloof, 13 jongens en meiden in Huize Valdres. Kookten, studeerden, leerden elkaars vrienden kennen, gingen met elkaar naar de kroeg… een prima studententijd!

Na TMO
Na mijn studie heb ik voor veel verschillende bedrijven en  merken gewerkt, altijd sales en een beetje marketing. Retail en groothandel. Door die twee typen verkoop heb ik kunnen ontdekken wat ik het leukst vind, het beste kan, waar ik het grootste netwerk had. Tien jaar geleden heb ik de sprong gewaagd en ben ik mijn eigen bedrijf begonnen. Doodeng in het begin, maar kan mij nu niet anders voorstellen. Ik begon als personal shopper. Klanten zoeken, winkels om mee samen te werken zoeken, websiteje, autootje… Door de crisis wist ik dat er veel merken waren die restpartijen hadden en die ging ik allemaal af, heitje-voor-een-karweitje maar dan anders. Die partijen verkocht ik in een pandje dat ik goedkoop huurde in De Pijp en verkocht er ook de tweedehands kleding van mijn personal-shop klanten. Maakte mij niet uit, ik verkocht alles! En als ik dan weer een speciale verkoop had, niette ik op alle bomen van de Hobbemakade rode ballonnen die als een rode draad die naar mijn winkel leidde. Ondernemer in de dop!

Een winkel is altijd een goede basis geweest om daarnaast ook Personal Shop-opdrachten te kunnen doen. Ook voor mannen trouwens. Voor een brede collectie werk ik samen met andere winkels. Samenwerken is de sleutel tot succes, elkaar de bal toespelen is voor iedere partij fijn. Klanten willen graag een verkoper kunnen vertrouwen en dan worden er ook snel beslissingen genomen, zo is mijn ervaring.
Een webshop heb ik ook nog als ambitie gehad, maar daar ben ik van teruggekomen. Een winkel als de mijne is veel te klein en het onderhoud intensief. Nu verkoop ik via Instagram en dat werkt veel beter!
Voor het grote geld is een winkel niet weggelegd, maar als je het met zoveel passie en plezier doet, is dat ook veel waard. Een blije klant is voor mij een stukje geluk en daar heel veel van maakt me enthousiast en zet me er toe om shows en events te organiseren, voor een stukje historie te zorgen. Een winkel heeft zoveel aspecten, ik kan er alles in kwijt.

Heb je nog contact met TMO?
Jazeker! Met mijn vriendin Marcia bijna dagelijks en af en toe met de andere meiden van de jaarclub. En ik heb Lotte in de winkel! Lotte van ‘t Leven leerde ik kennen toen ze net haar studiekeuze aan het maken was, ze overwoog TMO en ik heb toen gezegd: DOEN! Een tijdje later was ze in de winkel omdat ze een paar straten verderop was komen wonen en ik heb haar natuurlijk meteen ingelijfd. Heerlijk zo’n protegé die je op weg mag helpen en kan behoeden voor fouten die je zelf hebt gemaakt. Ik ben heel blij met haar en merk dat ze mede door haar studie al groot denkt en verantwoordelijkheid toont. Altijd enthousiast, een fijne verkoopster en handig met social media!

Heb je een laatste tip aan studenten?
Verkwansel je tijd niet op TMO, let op in de klas en neem je docenten serieus. Je beseft het nu misschien nog niet altijd maar het is echt een bijzondere opleiding. Je moet het wel zelf doen!”

https://www.instagram.com/wynia_amsterdam/

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen