TMOment Michelle Benoist | Het Faire Oosten

Vóór TMO was ze er niet echt heel erg mee bezig. Op TMO werd ze zich er steeds meer van bewust. Ná TMO wist ze het zeker: ‘Het was voor mij een must dat ik ging werken bij een bedrijf dat het goed voor heeft met de wereld en het milieu.’

Wie ben je en wat doe je?
‘Mijn naam is Michelle Benoist, ik ben 25 jaar en in maart 2018 afgestudeerd op TMO. Momenteel werk ik als operationeel manager bij Het Faire Oosten; een fysiek en online warenhuis met producten die op een eerlijke en ecologisch verantwoorde wijze zijn geproduceerd.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Ik wilde heel graag gaan reizen en heb daarvoor flink gespaard door te werken in een restaurant. Begonnen als medewerker bediening en na mijn studie als assistent-bedrijfsleider. Ik wilde graag ervaring opdoen met de administratieve kant van een bedrijf. Na een half jaar ben ik gaan reizen door Zuid-Afrika, Thailand, Vietnam, Filippijnen en Sri Lanka. Ik heb er genoten van de prachtige natuur, maar werd me er nog meer van bewust hoe daar mee omgegaan wordt. Na vijf maanden reizen ging ik op zoek naar een baan. Eén ding stond voor mij vast: ik wilde alleen werken bij een bedrijf dat goed is voor mens en natuur. Dat bedrijf werd Het Faire Oosten.

Wat is Het Faire Oosten voor een bedrijf?
De drie pijlers van Het Faire Oosten zijn: duurzaamheid, creativiteit en ambacht. We verkopen producten die variëren van mode tot boeken en van ondergoed tot interieuritems. Alles wat wij verkopen is onder goede arbeidsomstandigheden en zo duurzaam mogelijk geproduceerd. Naast het verkopen van producten houden we soms ook inzamelingsacties bijvoorbeeld voor voedselpakketten in India. In maart 2020, toen we gedwongen moesten sluiten vanwege corona, zijn we meteen een webshop gestart. Daarmee hebben we de verkoop wel iets weten te continueren, maar het was natuurlijk niet ideaal. Wij zijn echt een winkel waar je doorheen wilt lopen.

Wat zijn jouw taken binnen het bedrijf?
Als operationeel manager ben ik verantwoordelijk voor zo’n beetje alles wat achter de schermen gebeurt, zoals het voorraadbeheer, wekelijkse bestellingen en het zorgen voor voldoende personeel. Ik onderhoud het contact met de leveranciers en zorg dat een product dat minder goed loopt wordt omgeruild tegen een ander product. Ik begeleid altijd wel een of twee stagiairs. Verder maak ik heel veel rapportages van onder andere zaken als welk merk of product loopt goed en welk minder goed. Daarmee kan ik onder andere de eigenaresse voorzien van informatie over waar ze op moet letten bij het volgende inkoopseizoen.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Ik ben absoluut blij dat ik deze opleiding heb gedaan. Je leert er alle facetten kennen van hoe een bedrijf werkt. Een van mijn favoriete vakken was Statistiek en daar heb ik nu iedere dag nog heel veel aan. Ook de vele projecten zijn heel leerzaam. Daarin leer je samenwerken in een groep, maar ook gesprekken voeren met studiegenoten. Ook daar heb ik nu veel profijt van in mijn gesprekken met medewerkers.

 

Wat is je leukste herinnering TMO?

Ik heb sowieso een superleuke tijd gehad op TMO. Ik ben lid geweest van Changeant en ben daar ook een tijdje praeses van geweest. Daar heb ik geleerd om te plannen en organiseren. Van vriendinnen die naar een andere vervolgopleiding gingen hoorde ik dat ze maar een paar keer per week les hadden. Ik was blij dat we op TMO zoveel verschillende vakken kregen en de hele week les hadden.

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Niet direct, maar onlangs kwamen er wel twee studenten van TMO met een enquête. Daar heb ik graag mijn medewerking aan verleend. Verder heb ik veel vrienden overgehouden aan TMO; zelfs mijn eigen vriend. Tot nu toe heb ik nog geen stagiaires van TMO gehad, maar die zijn wat mij betreft van harte welkom!

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Eigenlijk heb ik altijd wel iets met mode gehad, maar ik wilde niet iets doen met de ontwerpkant ervan. Ik was ook altijd goed in economische vakken. Via mijn decaan ben ik toen naar de open dag van TMO gegaan en was meteen verkocht.

Heb je nog een advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Beslis voor jezelf wat je wilt doen en luister niet te veel naar mensen om je heen. Tegen mij zeiden ze ook ‘ga nou maar eerst ervaring opdoen, want bij een duurzaam bedrijf werken lukt je toch niet zomaar’. Je ziet, het is me wél in één keer gelukt. Dus blijf bij jezelf en volg je hart. Verder hoop ik dat alle TMO’ers duurzaamheid net zo hoog in het vaandel hebben staan als ik, want aan die footprint in de modewereld valt nog wel wat te verbeteren.’

Brochure
Open dag
Proefstuderen