TMOment met Wendy ten Cate en Martha Dijkstra

Nét je zelfontworpen collectie uitgebracht en dan al een mooi artikel in de Leeuwarder Courant. Dat overkwam onlangs de dames van Thursdays. “We weten niet wat ons overkomt; zoveel aandacht on- en offline opeens!” Martha en Wendy zijn er nog beduusd van…

Wie zijn jullie je en wat doen jullie?
Wij zijn Martha Dijkstra en Wendy ten Cate, allebei twintigers, en sinds TMO dikke vriendinnen. We zijn in 2018 afgestudeerd en begin 2019 zijn we gestart met het verkopen van kant-en-klare private label kleding die we in China kochten. Deze items konden we beperkt personaliseren. De verkoop liep via Instagram en we hadden daar al snel heel veel volgers.

Wat hebben jullie sinds TMO gedaan?
Wendy: “Na mijn stage bij Loes Vrij, ben ik als inkoper aan de slag gegaan bij Compass Group. Onlangs ben ik terug verhuisd naar Friesland. Dat geeft mij de ruimte om nu al mijn tijd voorlopig even te steken in onze eigen onderneming.”
Martha: “Na mijn afstuderen ben ik eerst gaan werken op de inkoopafdeling bij Nelson schoenen en daarna kreeg ik een job als inkoper bij Tailor & Stitch. Hier werk ik nu nog vier dagen in de week.”

Wat doen jullie nu?
Nadat we een seizoen met ons bedrijf Thursdays kant-en-klare kleding hadden verkocht, wilden we het goede voorbeeld geven aan onze volgers. We willen écht ons steentje bijdragen aan het verduurzamen van de fashion-industrie. We zijn daarom onze eigen duurzame en transparante kledinglijn begonnen. We zijn zelf in China op zoek gegaan naar een kleinschalige fabriek. Uiteindelijk vonden we een bedrijfje waar we met iedereen persoonlijk kennis hebben gemaakt en waar we een goed gevoel bij hadden. Alles klopte er. Daarnaast zijn we op dit moment aan het onderzoeken hoe we kunnen samenwerken met de modedesign-opleiding van het Friesland College. Zij hebben een stofprinter en mogelijk kunnen wij daar in de toekomst, samen met de mbo-studenten, gebruik van maken. In ruil daarvoor kunnen wij ondernemerslessen aanbieden.”

Hoe is jullie taakverdeling?
“Martha verzorgt de gehele voorkant van het proces, denk hierbij aan het ontwerpen, de inkoop en productie. Ik pak het proces vanaf de uitlevering op en verzorg de marketing en sales.”, zegt Wendy. “We zullen elkaar heel goed aan.”
“Dat klopt wel”, beaamt Martha, “hoewel we eigenlijk alles samen doen. Zo brainstormen we samen over hoe we de collectie in grote lijnen willen maken. Ik werk het dan uit in Illustrator en bespreek het resultaat met Wendy, waarna ik het eventueel nog aanpas.”

Waarom kiezen jullie voor een kledingfabriek ik China?
“De reden daarvoor is dat we maar een kleine collectie hebben. In China kunnen ze alles voor een start-up zoals wij maken en kleine aantallen leveren. We hebben bewust gekozen voor twee stoffen, een geweven en een gebreide, die we in verschillende kleuren laten verven. In Europa vind je dit soort kleinschaligheid niet.”

Hoe heeft TMO je voorbereid op het runnen van je eigen bedrijf?
TMO heeft hier naar hun overtuiging een heel grote rol in gespeeld. “In een paar jaar tijd leer je ontzettend veel verschillende facetten van de fashionbranche kennen”, meent Martha. “Je leert onder druk te presteren en door de grote diversiteit aan vakken leer je eigenlijk overal wel wát van. In de praktijk kom je dat vervolgens allemaal tegen.” “Ik heb ook veel gehad aan de Personal Development lessen”, vult Wendy aan. “Hierdoor leer je zien waar je goed in bent en waar de kracht van de ander zit. We hebben – ‘toevallig’ – best veel projecten samen gedaan en weten nu dus precies wat we aan elkaar hebben. Dat we heel verschillend zijn, is alleen maar goed. Zo vullen we elkaar perfect aan.”

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
”Heel veel leuke herinneringen! Als twee Friezinnen werden we meteen dikke maatjes met elkaar. We woonden allebei in Doorn en aten iedere donderdag samen. Die donderdag hebben we tijdens en na ons afstuderen erin gehouden; vandaar dat we niet lang hoefden na te denken over onze bedrijfsnaam!

In welke mate zijn jullie nog verbonden aan TMO?
We hebben nog regelmatig contact met onze oud-tutor, Ronald van Hove. Hij is een van onze grootste Insta-fans, dus dat is heel leuk. Daarnaast hebben we nog steeds contact met oud-klasgenoten en volgen we wat iedereen doet. Verder hebben we ons via de website van TMO opgegeven als alumni die in de toekomst iets willen doen voor de huidige studenten.

Wat is jullie advies voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Daarin kunnen we kort zijn en halen we graag het motto van ons bedrijf aan: Dream Big! Schroom niet om ervoor te gaan. Werk hard, droom groot; dan komt alles goed!”, besluiten Wendy en Martha eensgezind.

Brochure
Open dag
Proefstuderen