TMOment met Vivan Bots vanuit Milaan

Vorig jaar vertelde Vivian Bots in een TMOment onder andere dat ze na haar studie op TMO een master volgde aan Sapienza in Rome. Op dit moment loopt Vivian stage op een wel heel bijzondere plek: het Nederlandse consulaat-generaal in Milaan. Reden voor een nieuw gesprek.

Waarom ben je gaan doorstuderen?
“Na TMO was ik gewoon nog niet klaar met studeren en wilde ik nog meer verdieping. Bovendien wilde ik heel graag naar het buitenland om een extra taal en andere cultuur te leren kennen. Via internet heb ik de studie Fashion Science gevonden, een vrij nieuwe vervolgopleiding.

Hoe is je ervaring in Italië?
Ik ben heel blij dat ik deze keuze gemaakt heb. Het is het echt 1000% waard geweest. Italië is natuurlijk voor fashionliefhebbers zoals ik een fantastisch land. Als klein meisje droomde ik er al van om in Milaan mode te gaan studeren. Nou ja, het werd Rome, maar nu loop ik toch maar mooi stage in Milaan. Mijn meisjesdroom is uitgekomen!

Waarom stage bij het consulaat?
Ik heb bewust gekozen voor een stageplaats buiten de modebranche, omdat ik wil ontdekken welke branches ik nog meer interessant vind. Dat ik bij Nederlandse consulaat-generaal terecht ben gekomen, heeft daarnaast als reden dat het als buitenlandse student in Italië niet echt gemakkelijk is om een stageplaats te krijgen bij een Italiaans bedrijf. Ik spreek inmiddels best wat Italiaans, maar beheers het nog onvoldoende. Een collega, die net als ik als tour guide in Rome werkt, tipte het consulaat als stageplek. Zij had er zelf met veel plezier stage gelopen.

Wat zijn je werkzaamheden?
Op de economische afdeling van het consulaat houden we ons bezig met het stimuleren van de handel tussen Nederland en Italië. We informeren Nederlandse ondernemingen over de mogelijkheden om in Italië zaken te doen. Bij grote evenementen in Italië proberen we Nederlandse merken zich te laten promoten. Binnenkort is hier een groot event tijdens de Fashion Week, WHITE Street Market,  waarbij een van de hoofdthema’s Sustainability is. Nederlandse bedrijven lopen hierin voorop en dat creëert hier natuurlijk mooie kansen. Een van mijn taken is het opzetten van een samenwerking tussen Nederlandse duurzame labels en het Italiaanse platform WHITE, waarbij de merken onderdeel van het Nederlandse collectief worden.

Hoe is de stagebegeleiding?
Vanuit de universiteit laten ze je volkomen vrij in de invulling van je stage. Eigenlijk hoef ik maar 2 maanden stage te lopen, maar ik heb gekozen voor 6 maanden. Dat vinden ze prima, zolang je maar op tijd je studiepunten behaalt. Kijk, de intensieve begeleiding die je op TMO krijgt, is natuurlijk van een uitzonderlijk hoog niveau. Dat is hier op de universiteit wel anders.
Op het consulaat heb ik een persoonlijke stagebegeleider van wie ik veel ruimte krijg om mijn eigen werk in te delen. Die zelfstandigheid vind ik erg fijn. We zitten wel minstens een keer per week samen om het werk te verdelen en daarnaast hebben we elke week werkoverleg met het team waarin de projecten die voorliggen worden besproken. Als stagiairs krijgen wij soms ook losse projecten toegewezen door de consul zelf, zoals het verbeteren van het duurzaamheidsbeleid binnen het consulaat. Het mooie van deze stageplaats is dat ik echt met allerlei soorten ondernemingen te maken heb. De ene keer gaat het over design of architectuur, dan weer over landbouw en food en ja, soms ook over mode.

Aanrader?
Studenten die overwegen om door te studeren na TMO zou ik het zéker aanraden. Het leven in een ander land bevalt me heel goed en op de universiteit vind je al snel medestudenten die in de zelfde situatie zitten. Zo vind je snel en gemakkelijk je weg. Je leert bovendien zelfstandig te zijn, want je moet natuurlijk wel veel zelf regelen en oplossen.
Via online platforms kun je tegenwoordig prima huisvesting vinden, zonder dat je er eerst geweest moet zijn. Je moet er natuurlijk wel op tijd bij zijn, maar dat geldt in Nederland ook. Zelfs de verhuizing van Rome naar Milaan is bij mij soepel verlopen. Al met al heb ik er geen seconde spijt van gehad!”

Dat TMO-studenten goed worden voorbereid op een masteropleiding in het buitenland, beaamt een van Vivan’s professoren, Fabio Corsini:

“Vivian was very well prepared for the Sapienza Fashion Studies Program. She always brought her contribution and ideas in the classes and took advantage of this experience for broadening her horizons and expanding her understanding of fashion.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen