TMOment met Pauline en Esther Sandee

Esther en Pauline Sandee studeerden allebei op TMO. Pauline (28) zwaaide in 2015 af, Esther (24)  in 2018. Na wat rondgesnuffeld te hebben in de modewereld zijn ze vorig jaar, vlak voor de eerste lockdown, hun eigen bedrijf begonnen: SANDEE The Label.

Wie zijn jullie en wat doen jullie?
Pauline: ‘Ik ben Pauline Sandee, 28 jaar en ik woon in Utrecht. Sinds vorig jaar runnen mijn zus Esther en ik ons eigen bedrijf SANDEE The Label. In 2015 ben ik afgestudeerd aan TMO en mijn eerste werkervaring deed ik op bij Just Brands. Ik liep er stage en mocht blijven. Na 6,5 jaar Just Brands heb ik de stap gezet naar het zelfstandig ondernemerschap.’

Esther: ‘Ik ben Esther Sandee, 24 jaar, woon in Amsterdam en net als Pauline heb ik TMO gedaan. Ik ben in 2018 afgestudeerd. Dat Pauline TMO deed had weinig met mijn studiekeuze te maken al hoorde ik natuurlijk wel de leuke verhalen van haar. Dat ik iets in de mode wilde gaan doen, dat stond voor mij altijd al vast. De combinatie van mode en business binnen TMO trok mij erg aan. Na TMO heb ik gereisd. Of eigenlijk tijdens TMO al want mijn afstudeerstage liep ik in Sydney bij MINGK, een wholesaler in sieraden en accessoires. Na mijn stage ben ik gaan reizen naar o.a. de Fiji eilanden en Nieuw-Zeeland.’

 “We wilden altijd al voor onszelf beginnen, niet doorpakken was geen optie”

En nu dus SANDEE The Label?
Pauline: ‘Ja, fulltime zelfs. Het is natuurlijk best spannend om nu je eigen bedrijf te hebben maar de plannen lagen er al voor corona. Samen hebben we besloten er gewoon voor te gaan wetende dat wanneer we het nu niet zouden doen, we onze plannen misschien wel nooit zouden uitvoeren. We wilden namelijk altijd al voor onszelf beginnen, niet doorpakken was geen optie.’

Vertel eens wat over jullie bedrijf

Esther: ‘Sandee The Label is een complete kledinglijn voor vrouwen bestaande uit verschillende collecties die geïnspireerd zijn door onze favoriete bestemmingen over de hele wereld. Achter elke collectie schuilt een verhaal. Onze eerste collectie komt uit China maar inmiddels zijn we zover dat we de komende collecties in Europa produceren. Onze springcollectie komt uit Turkije en is volledig duurzaam gemaakt van gerecyclede stoffen. De collecties verkopen we online in onze webshop en in onze fysieke winkel in de Pijp, Amsterdam. Hier verkopen we naast ons label, bestaande uit eigen kledingontwerpen, ook schoenen, accessoires en sieraden van voornamelijk kleine Nederlandse merken. En om het helemaal compleet te maken hebben we in-store heerlijke koffiehoekjes gecreëerd. Alles geheel in de sfeer van Byron Bay, Australië dat de inspiratiebron is van ons merk.’

Hoe is jullie taakverdeling?
Pauline: ‘Ik ben meer van het organisatorische, zoals finance en de webshop. Esther is de creatieveling, zo ontwerpt ze al onze collecties en doet ze de branding. Andere zaken als marketing, inkoop en de winkel in Amsterdam doen we samen, 6 dagen per week als we straks weer open mogen.’

Hoe heeft TMO jullie voorbereid op jullie huidige werk?
Esther: ‘We hebben alle facetten van de fashionbranche meegekregen en TMO heeft een sterke focus op ondernemerschap. Door de verschillende projecten zoals het Business Plan project wordt ondernemerschap gestimuleerd. Dankzij die goede voorbereiding hebben we ons label helemaal zelf kunnen opzetten. De brede basis van de opleiding zorgt ervoor dat je kennis hebt van alle vakgebieden. Van daaruit kun je je kennis verder verdiepen.’

Wat is de leukste herinnering aan TMO?
Pauline: ‘Vooral de kleinschaligheid en de vaste groep medestudenten die je door de jaren heen hebt. De vele contactmomenten op TMO en daarbuiten, hebben voor een heel leuke en gezellige studententijd gezorgd!’

Esther: ‘Ik vond vooral de projecten heel erg leuk, omdat je daarmee de praktijk goed leert kennen. De Ondernemerschapsleerlijn van TMO bijvoorbeeld. Die bereid je écht voor op het ondernemerschap.’

Wat is jullie advies aan huidige studenten of net afgestudeerden?
Pauline: ‘Als je iets echt héél leuk vindt, moet je er gewoon voor gaan. Eerst wat werkervaring opdoen, kan ik zeker aanraden want daar groei je alleen maar van. Als je een droom hebt en je doet er niks mee ga je daar later vast en zeker spijt van krijgen. Doen dus!’

SANDEE the label

Gerard Doustraat 70H | Amsterdam | Instagram @sandeethelabel

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen