TMOment met Niek Ovinge | Lovely Lane

Niek Ovinge over haar modestage bij Lovely Lane

Ze liep stage bij Lovely Lane omdat ze dol is op de seventies. Maar evengoed loopt ze warm voor de victoriaanse tijd. Ze vindt het leuk om verandering te brengen in het huidige straatbeeld. Kortom, Niek houdt wel van een beetje excentriek.

Wie ben je en wat doe je?

“Ik ben Niek Ovinge, nét afgestudeerd van TMO en ik werk op dit moment twee dagen bij mijn voormalige stagebedrijf Lovely Lane.

Hoe ben je bij dit stagebedrijf terechtgekomen?

Aanvankelijk wilde ik in het buitenland stage gaan lopen. Dat liep op het laatste moment mis door een communicatiefoutje. Daarop moest ik heel snel een ander stagebedrijf zoeken. Na korte tijd merkte ik dat dát bedrijf toch niet echt bij mij paste. Ik heb toen een half jaartje pas op de plaats gemaakt en wat gelanterfant. Lovely Lane volgde ik al heel lang via Instagram. Toen ik zag dat ze een stagiair zochten, heb ik meteen gesolliciteerd. Ik heb op school wel mijn best moeten doen om die stage goedgekeurd te krijgen, want het is een klein bedrijf met maar drie medewerkers en dat is het minimale aantal om voor stagebedrijf in aanmerking te komen. Gelukkig heb ik onze stagecoördinator weten te overtuigen en ben ik met een mooi cijfer voor mijn stage afgestudeerd.

Waarom koos je voor dit bijzondere stagebedrijf?

Zoals ik al zei volgde ik hen al heel lang. Ik ben echt dol op de seventies en bijvoorbeeld de jurken die zij maken passen daar perfect bij. Zelf houd ik er van om me net wat anders dan de meeste mensen te kleden. Ik vind mode echt een manier om mezelf te uiten. Verder vind ik het een bedrijf dat helemaal bij mij past. Ze werken duurzaam, laten alles met de hand in Nederland maken en dat doen ze door samenwerking met Atelier Made Here; een atelier waar vluchtelingen werken met een goede kleermakersachtergrond.

Welke taken had je?

Doordat het een klein bedrijf is, kom je met alle facetten ervan in aanraking. Mijn taken waren voornamelijk gericht op de marketing. Zo maakte ik de nieuwsbrief, deed marktonderzoek en vertaalde dat weer naar de website en social media. Ik maakte dus ook de berichten op Instagram die ik zelf altijd las. Hoe cool is dat?!

Wat heb je allemaal geleerd daar?

Vooral heel veel over hoe zo’n klein bedrijf in de fashion werkt en welke uitdagingen er zoal zijn als je ethisch verantwoord en duurzaam wilt produceren. En die zijn best pittig heb ik gemerkt. Verder heb ik mijn netwerk verder kunnen opbouwen wat heel waardevol is voor de toekomst.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je deed tijdens je stage?

Door mij kennis te laten maken met allerlei facetten van het vak. De basis van wat je in de fashionpraktijk tegenkomt, leer je op TMO. Denk maar aan alle vakjargon. Maar ook leer je hoe je iets in een modebedrijf het beste aanpakt. En dan kun je denken aan alle aspecten, van marketing tot financiën en van inkoop tot productie. Zo wist ik al snel waar ze het bij mijn stagebedrijf over hadden en dat werkt heel fijn.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?

Mijn schooltijd was door corona wel anders dan anders natuurlijk. Het eerste jaar van de opleiding was nog gewoon op school, maar daarna waren de meeste lessen online. Alle docenten hebben echt hun best gedaan om alles zoveel mogelijk door te laten lopen, maar sommige dingen kunnen gewoon niet online. Zo is de inkoopreis helaas niet doorgegaan. De projecten hebben we voor de helft online en voor de helft ‘live’ kunnen doen. Gelukkig is de “Outdoor” uiteindelijk wel doorgegaan. Daar heb ik zonder twijfel de leukste herinnering aan. Dat vond ik zó gaaf. Je bent de hele week buiten en krijgt allerlei opdrachten. Je leeft op een beetje primitieve manier en leert bijvoorbeeld hoe je een vlot moet bouwen. Je leert je studiegenoten beter en op een heel andere manier kennen. Heel waardevol! Daarnaast vond ik Personal development een van de leukste vakken. Het is interessant om de diepte in te gaan en goed naar jezelf te kijken. Je haalt er altijd iets uit waar je mee verder kunt in je leven.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?

Na mijn mbo-dansopleiding was ik behoorlijk zoekende naar wat ik eigenlijk wilde. Toen ik op Facebook een filmpje van TMO voorbij zag komen, leek me dat wel wat. Vooral de combinatie van creativiteit en management sprak me aan. Hoewel de opleiding wat minder creatief was dan ik aanvankelijk dacht, heb ik TMO echt als een leuke opleiding ervaren. Zelf ben ik best wel creatief van aard en in het eerste jaar komt dat zeker aan bod bij Trends en Visuals. Daarna komt de nadruk meer te liggen op de managementkant en die vakken vond ik ook interessant. Geen idee of ik later zelf ondernemer ga worden, maar dat zou zomaar kunnen. Als ondernemer moet je immers wel creatief zijn.

Heb je nog tips voor huidige studenten?

Ga op zoek naar een stageplek waarvan je denkt dat je er veel kunt leren over je vak én over jezelf. Kies een bedrijf dat echt bij jou past en goed én veilig voelt. Alleen als je je veilig voelt op een stage, kun je een fijne ontwikkeling doormaken.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen