TMOment met Liz van der Putten | Ted Louise

Op haar 25e studeerde ze af bij TMO. Drie jaar later begon ze haar eigen tassenlabel Ted Louise. Ze vond direct een investeerder want Liz wilde niet klein beginnen. ‘Go Big or Go Home’ is haar motto.

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Liz van der Putten en ik ben sinds 2019 trotse eigenaar van Ted Louise. Een tassenlabel voor de vrouw die weet wat ze wil en daar altijd voor zal gaan. Iemand zoals ik dus, haha.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Nog tijdens mijn studie op TMO ben ik gaan werken als assistent inkoper bij Coolcat. Ik liep er al stage en had door ziekte een studievertraging opgelopen. Ik heb in twee maanden tijd als een speer mijn afstudeerscriptie geschreven, acht herkansingen gedaan én fulltime gewerkt. Vraag niet hoe, maar ik heb het gered! Na Coolcat kreeg ik een baan bij Sun Belts, een Nederlands-Marokkaans lederproductiebedrijf. Als merchandiser was ik de spin in het web; ik had contact met klanten, ging naar beurzen en pendelde voortdurend tussen Tanger en Tilburg. Hier ben ik verliefd geworden op leer.

Je hebt je eigen tassenlabel: Ted Louise
Mijn tassen waren altijd een puinhoop. Nooit vond ik iets binnen twee seconden terug. Toen ik mijn laatste reis terug uit Marokko maakte, nam ik me voor om een tas te gaan maken voor vrouwen die net als ik voortdurend hun huissleutel kwijt zijn en hun lippenstift grijpen als ze op zoek zijn naar een pen. Kortom, een tas waar iedere vrouw direct in kan vinden wat ze zoekt.

Ik kocht het boek ‘Ondernemen voor dummies’ en heb daar onder andere de tips uitgehaald om met allerlei ondernemers te gaan praten; succesvolle en minder succesvolle. Ik ben daarop mijn ondernemingsplan gaan schrijven. Tijdens eén van mijn gesprekken zei de betreffende ondernemer na tien minuten ‘genoeg over mij, nu gaan we het eens over jou hebben.’ Ik liet hem mijn ondernemingsplan zien en vertelde hem over mijn ambities. Daarop stuurde hij me naar huis met een opdracht. In mijn ondernemingsplan ben ik toen werkelijk alles maar dan ook álles gaan beschrijven. Ik wist precies wat ik wilde. Dat ondernemingsplan is 90 pagina’s geworden. Ik kan wel stellen dat dat mijn beste werkstuk ooit is geworden. Een paar weken later was die man samen met zijn zakenpartner mijn eerste investeerder. Ik wilde het namelijk wel meteen groot aanpakken want mijn motto is ‘Go Big or Go Home’.

Wat is het leuk(st)e van ondernemer zijn?
Ik ben niet iemand die graag een leidinggevende heeft die bepaalt wat ik wel of niet moet doen. Met mijn eigen bedrijf werk ik voor iets waar ik honderd procent in geloof. Ik heb het ook altijd over ‘wij’, terwijl ik in wezen alles zelf doe. Ted Louise en ik voelt gewoon als ‘wij’. De naam heeft voor mij een bijzondere betekenis: Ted betekent namelijk ‘voortvarend’ en Louise staat voor ‘strijder om de buit’. Mijn doelgroep, de vrouw die weet wat ze wil en daar altijd voor zal gaan, past daar perfect bij. Niet alleen het design van de tas, maar ook de manier waarop het leer wordt gelooid is uniek. Onze tassen zijn gemaakt van Zeology-Leather, een baanbrekend looimiddel op basis van zeolieten en vrij van chroom, aldehyde en zware metalen. Natuurlijk leer dat vrij is van schadelijke stoffen en bestaat uit circulaire chemie. Hierdoor is het leer in je schoen, tas of fauteuil composteerbaar en biologisch afbreekbaar. Je kunt het zelfs teruggeven aan de aarde. Ik wil van Ted Louise een multinational maken waar mijn passie over de hele wereld wordt doorgegeven. Ik vind dit zó mooi om te doen!

Wat het minst leuke?
Het is bepaald niet vanzelf gegaan. Toen ik in de tweede helft van 2019 live ging, zeiden mensen in mijn omgeving direct tegen me ‘je moet hier niets van verwachten, hoor’. Niet erg stimulerend dus, maar ze bedoelden het goed. De eerste dag had ik meteen al dertig orders binnen! Na een tijdje sprak ik een vriendin die constateerde dat haar tas er heel anders uitzag dan die van mij. Er bleek een productiefoutje in de fabriek in India te zijn gemaakt. Erger… de gehele productie van al mijn orders moest opnieuw! De feestdagen kwamen er aan en ik had niets! Ik heb een half jaar geen voorraad gehad. Ik kon wel janken… Toch ben ik niet bij de pakken neer gaan zitten. Samen met drie zzp’ers die mij zijn gaan helpen met de socials en marketing, heb ik gekeken welke processen we konden verbeteren en ben ik naar nieuwe leveranciers gaan zoeken. Mijn investeerders bleven in me geloven, omdat ze zagen dat de fout niet bij mij lag. Uiteindelijk heb ik van een tegenslag een kans gemaakt en heb ik nu een fantastische leverancier. Verder heb ik ervan geleerd dat een rechtsbijstandverzekering geen overbodige luxe is.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het ondernemerschap?
Tijdens mijn studie heb ik regelmatig gedacht ‘wat dóe ik in deze les, daar ga ik later toch niks mee doen’. Marketing, financiën, balansen lezen… Nu ben ik zó blij dat ik TMO heb gedaan en al die lessen heb gevolgd. Want ja, ik heb er héél veel aan. Ik begrijp daardoor hoe je dingen aanpakt in een bedrijf.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Ik heb er echt een heel leuke tijd gehad en mooie vriendschappen aan overgehouden. De reis naar Berlijn om trends te gaan spotten was de leukste trip ooit. Het met en van elkaar leren op TMO is heel fijn.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Ik heb eerst Hogere Hotelschool gedaan, maar na twee jaar voelde ik me daar doodongelukkig. De liefde voor mode, die ik van mijn oma heb die coupeuse was, zag ik nooit als bijzonder. Totdat ik op de hotelschool kwam, want daar bleek niemand die liefde met mij te delen. Blijkbaar was dat toch wel bijzonder. Mijn moeder vond TMO voor me. Met Trend Event viel het kwartje definitief. Ik vond het opeens mega leuk.

Heb je nog tips voor huidige studenten?
Weet dat het prima is als je weg niet in een rechte lijn omhoog loopt. Het gaat altijd gepaard met hobbels, vallen en opstaan; daar is niks mis mee. Kijk wat bij je past en neem de tijd om dat te onderzoeken.

Lees meer over het succesverhaal van Liz in De Ondernemer.

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen