TMOment met Iyana Schrijver | helemaal thuis bij Wehkamp

Vanaf het moment dat ze er stage is gaan lopen, voelde ze zich meteen thuis bij Wehkamp. Ze is dan ook erg blij met de kansen die ze krijgt bij deze misschien wel oudste ‘webwinkel’ van Nederland.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Iyana Schrijver, 26 jaar en vijf dagen per week werkzaam als assistent inkoper mannenkleding bij Wehkamp, in mijn woonplaats Zwolle. Daarnaast werk ik nog één dag in de week afwisselend bij twee winkels. Leuk om direct met klanten in de winkel bezig te zijn.

Sinds TMO ben je niet meer weggegaan bij Wehkamp. Waarom?
Vooral omdat ik me er echt helemaal thuis voel. Er heerst een heel informele sfeer en ze geven je veel ruimte om te groeien. Al tijdens mijn stage, waar ik van afdeling naar afdeling mocht hoppen, hadden ze een vacature waarvoor ze mij graag wilden hebben. Ik heb in de avonduurtjes in het magazijn meegedraaid bij de afdeling retouren, waar ik de kans kreeg om ook dat deel van het bedrijf te leren kennen. Na mijn stage kon ik direct aan de slag als Inventory Controller, waar ik een mix van supply chain en merchandising deed. Ik was volledig verantwoordelijk voor de NOOS (‘never out of stock’) voorraad van onze accessoires en was contactpersoon voor al onze leveranciers. Ik kreeg hier zelfs een 10-weekse cursus voor aangeboden. Weliswaar overlapte dat voor een groot deel met wat ik al op TMO had gehad, maar het gaf me wel extra inzicht in alle aspecten van de supply chain. Ik heb superveel geleerd van die functie, maar ik was wel heel individueel bezig en mijn taken waren wat minder afwisselend.. Ik ben dan ook blij dat ik de kans heb gekregen om terug te gaan naar inkoop.

Wat zijn nu je taken als assistent inkoper?
Die zijn heel divers en daarom vind ik dat ook zo leuk. Het hele inkoopproces komt voorbij; vanaf de budgetten en het analyseren van de cijfers, via het meegaan op inkoop en het regelen dat alles op de website komt te staan. Maar ook het checken van retouren en analyseren van bestsellers. Ik ben verantwoordelijk voor alles van mijn eigen merkenpakket, de herenmode, inclusief alle campagnes. Ik heb nu bijvoorbeeld mede bepaald welke heren outfits gebruikt gaan worden voor de tv-commercial die dit voorjaar te zien zal zijn. Tot slot ben ik nog head of social voor het herenteam waarbij ik bepaal welke items we laten zien op de socialmediakanalen.

Je bent ook parttime verkoopmedewerker?
Ja dat klopt. Ik vind het erg leuk om het contact met de klant te hebben. Die shopervaring helpt me bij het assisteren van onze collectiebepaling. Ik wissel Pauw af met damesmodezaak EVA mode & Lifestyke die ernaast zit. Zowel Wehkamp als de twee winkels zitten bij mij in de buurt, dus ik heb nauwelijks reistijd. Daarom is het goed te combineren en heb ik extra afwisseling in mijn wekelijkse werkzaamheden.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Met name het feit dat de lesstof zo extreem up to date is, heeft me enorm geholpen. Je wordt op TMO voorbereid op hoe het er in een echt bedrijf aan toe gaat. Wat ik me goed herinner zijn de lessen budgetteren en de opdracht om een collectie samen te stellen aan de hand van budgetten bij het agencybedrijf in de buurt van TMO. Dat was super leerzaam en heel levensecht. Personal Development heeft erg geholpen in de focus op mijn eigen ontwikkeling. Het geven en ontvangen van feedback bijvoorbeeld en de manier waarop je daarover overlegt in je werksituatie. Je voelt je daardoor veel sneller op je gemak. Op mijn stage vroeg ik regelmatig zelf om feedback en dat werd bijzonder gewaardeerd.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Dat is zonder twijfel de Outdoor! Het was vervelend én fantastisch tegelijk; heel bijzonder. Vervelend omdat we regen en kou moesten trotseren, en fantastisch omdat je iedereen op een andere manier meemaakt. Verder herinner ik me de Trend Expo nog heel goed. Ik moest als Algemeen directeur ervoor zorgen dat het hele project goed verliep. Maar toen kwam corona… Donderdagmiddag was ik nog op school toen we aan het eind van de dag te horen kregen ‘de school gaat dicht’. Gelukkig kon ik nog snel wat spullen mee naar huis nemen. De Trend Expo hebben we uiteindelijk online gedaan.

Naast het studeren waren er de feesten in Doorn en ben ik vanaf semester 1 tot aan mijn afstuderen lid geweest van de studentenraad.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Dat is wel een verhaal, ja. Ik had vijf jaar niet gestudeerd en ben dus pas later op TMO begonnen dan de meeste andere studenten. Na mijn middelbare schooltijd heb ik modellenwerk gedaan. Daar rolde ik totaal bij toeval in; inderdaad zo ongeveer ‘van de straat geplukt’ door een modellen agency. Mijn ouders en ik twijfelden eerst wel of ik het moest doen, maar dat agentschap wilde echt in mij investeren. Twee weken later zat ik al in Milaan. Ik heb heel veel kunnen reizen, want ik heb vooral in het buitenland het modellenwerk gedaan. Het is een leuke maar ook harde wereld. Soms had je wel tien tot vijftien castings op een dag en dan leer je wel om te gaan met afwijzingen. Na vijf jaar vond ik het wel genoeg. Ik werd steeds meer gezien als een object in plaats van als mens. Bovendien was de modewereld extreem veranderd, waardoor er bijna alleen maar shootings waren voor online. Dat wilde ik niet meer.

Door het modellenwerk heb ik echt wel mijn passie voor mode gevonden. Ik wist wel dat ik meer de bedrijfskant op wilde. TMO was dus de perfecte combi voor mij. Het was alleen wel even spannend of ik na al die jaren nog wel in staat was om te studeren. Gelukkig is dat goed uitgepakt.

Heb je nog tips voor huidige studenten?
Leg je focus op je persoonlijke ontwikkeling. Hoe vervelend sommige opdrachten op school ook lijken, je hebt er altijd iets aan voor jezelf. Het is zó belangrijk in het bedrijfsleven dat je weet wie je zelf bent en hoe je goed kunt communiceren. Op TMO leer je dat sowieso heel goed!”

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen