TMOment met Eva Wolkorte | G-star

Na een avontuurlijke sourcing stage in China met chemicaliën en vervuiling hoog in het vaandel, wist ze het zeker: dit kan en moet anders en daar ga ik mijn steentje aan bijdragen. Haar interesse voor duurzaamheid kan Eva nu goed kwijt in haar job als Sourcing & Sustainability Coördinator.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Eva Wolkorte, ik kom uit een klein plattelandsdorpje in de kop van Noord-Holland, ben 25 jaar, begin 2020 afgestudeerd op TMO en ik werk momenteel als Sourcing & Sustainability Coördinator bij G-Star.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Toen ik in Shanghai had gezien wat de mode-industrie aan vervuiling kan opleveren, wilde ik me nog meer gaan verdiepen in duurzaamheid. Na TMO ben ik daarom naar Berlijn gegaan om er een master Sustainability in Fashion and Creative Industries te gaan volgen. In Berlijn lopen ze op het gebied van duurzaamheid echt voorop. Mijn scriptie heb ik geschreven voor Manufy uit Amsterdam. Na mijn master had ik bijna een baan aanvaard in Berlijn, toen er opeens een uitnodiging van G-Star kwam om daar te komen werken. Die kans heb ik met beide handen aangepakt, omdat dit merk voorop loopt in duurzaamheid en heel vooruitstrevend is. Mijn interesse in sourcing en duurzaamheid komen perfect samen in deze baan.

Wat heb jij met mode?
Eigenlijk niets bijzonders! Wel wilde ik altijd mijn eigen kleding uitkiezen, waardoor ik er meestal wat anders bij liep dan mijn klasgenoten. Ik was wel wat afwijkend op dat gebied. Ik vond en vind het leuk om creatief met stoffen bezig te zijn.

Wat zijn je taken als Sourcing & Sustainability Coordinator?
Aan de sourcing-kant heb ik veel contact met fabrikanten, onder andere in het verre oosten, Marokko, Turkije en Mauritius. In de logistieke keten heb je te maken met heel veel verschillende leveranciers en fabrikanten. Met het team hebben we de traceerbaarheid en transparantie van productie heel hoog op de agenda staan.

Op het terrein van sustainability houd ik me bezig met de certificaten van duurzaamheid. Er bestaan diverse duurzaamheidscertificeringen. Ik heb een tool ontwikkeld waarmee je certificaten per leverancier, per seizoen en per stijl kunt monitoren. Ik motiveer leveranciers om de tool en informatiesystemen te gebruiken, zodat de duurzaamheidprestatie intern zichtbaar is binnen G-Star. Als de certificeringen seizoen- en stijl gebonden zijn, is de collectie makkelijker traceerbaar.  Verder houd ik me bezig met het chemicaliën management. Een flinke uitdaging is het herontwerpen van het onboardingproces. Een taak waar veel afdelingen bij betrokken zijn. Ik heb dus best een ‘technische’ functie.

Eigenlijk ben ik bezig met een groot deel van de logistieke keten van de mode en dat is heel interessant.

Hoe is jouw interesse in duurzaamheid ontstaan?
Misschien al wel toen ik klein was. Ik ben opgegroeid op het platteland en heb altijd dicht bij de natuur gestaan. Mijn moeder leeft heel bewust en eet groenten uit haar eigen tuin. Ik noem haar wel eens een ‘halve hippie’. Daar heb ik uiteraard ook wat van meegekregen. Toen ik in Shanghai zag hoe vervuilend de mode-industrie vaak nog is, besloot ik dat ik daar niet aan mee wilde werken. Ik wist zeker dat het op een andere manier mogelijk was.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Dat is vooral de sociale kant en het analytische. Ik heb op TMO geleerd hoe je gericht een project aanpakt en hoe je daarin samenwerkt. Bij elk project krijg je de kans om een andere rol te pakken. Daar leer je niet alleen ontzettend veel van, je kunt zo ook uitproberen wat het beste bij je past. Ik heb door alle projecten én natuurlijk door de docenten die de vakken gaven, veel geleerd over de productie.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Zonder twijfel is dat de reis naar Macedonië. Dat vond ik fantastisch. Daar zie je echt voor het eerst een fabriek en kun je met eigen ogen zien wat daar allemaal gebeurt in de productie. Op dat moment wist ik zeker dat ik voor de juiste opleiding had gekozen!

Verder bewaar ik goede herinneringen aan het leven in Doorn. Ik woonde in huis met dertien dames. Ik ben bij de studentenvereniging gegaan, want ja, anders mis je toch een beetje de feesten. Uiteindelijk heb ik zelfs een bestuursfunctie gehad en ben ik lid geworden van damesdispuut Ladyroy. Met dat laatste heb ik nog altijd contact. Binnenkort gaan we zelfs met ruim veertig vrouwen naar Toscane. Erg leuk!

Vertel eens wat meer over je stage in Shanghai
Dat is wel een bijzonder verhaal. Eerst wilde ik stage gaan lopen bij Jan Taminiau. Niet dat die glitter en glamour bij mij past, maar het leek me wel leuk en creatief. Het contract had ik al in mijn mail, toen mijn vriend opeens zei dat het misschien handig was om een plan-B te hebben; voor het geval dát. Oké dacht ik, dan schrijf ik gewoon op die vacature in China; hebben we dat ook weer gedaan. Tot mijn verrassing werd ik door Winnie Zijerveld van KUNGAO uitgenodigd voor een gesprek. Alleen… dat was ik even vergeten; tot het moment dat ik een appje ‘succes straks met je gesprek’ kreeg van mijn vriend. Schrik! Ik had op dat moment alleen een legging en mijn slaapzakjas om aan te trekken. Doordat ik er zonder verwachtingen en in die ‘outfit’ naartoe ging, was ik zó mezelf dat het gesprek heel positief verliep. Winnie wilde me heel graag in Shanghai hebben als haar eerste stagiaire ooit. Ik weigerde het contract van Jan Taminiau en koos voor het Chinese avontuur. Ik heb er enorm veel geleerd en gezien. Het heeft me de ogen geopend en me extra gemotiveerd om me in te zetten voor een duurzame mode-industrie.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Nadat ik twee keer gezakt was voor mijn havo, zakte de moed me eigenlijk een beetje in de schoenen. Mensen in mijn omgeving adviseerden me met een knipoog om wat met mijn handen te gaan doen, bijvoorbeeld kapster, in plaats van te gaan studeren. Het tegendeel wilde ik bewijzen. Zelf zag ik dat helemaal niet zitten. Mijn moeder kwam toen met TMO op de proppen. Bij mijn eerste kennismaking met TMO op de Open dag, voelde het meteen goed. Het kleinschalige, lokale, de gezellige sfeer en de natuur van het landgoed waarop de school staat, trokken me direct aan.

Wat is je tip voor huidige studenten?
Zoek de juiste stage uit en kies daarbij niet de eerste de beste. Met een stage- of sollicitatiegesprek gaat het er niet alleen om dat het bedrijf jóu kiest. Het is juist belangrijk dat je ook kijkt of het bedrijf bij jou past!  Wat jij wilt doen is heel belangrijk, dus blijf altijd dicht bij jezelf en bedenk goed waar jíj blij van wordt!”

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen