TMOment met Elise Heinhuis | student-ondernemer

Ze was vier keer deelnemer aan de Kunstbende met haar eigen ontwerpen. Ze mocht haar creaties exposeren in haar woonplaats Amersfoort. Vorig jaar schreef ze haar eigen bedrijf officieel in bij de KvK en sinds dit schooljaar studeert ze op TMO. Hoe combineert Elise dit allemaal?

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Elise Heinhuis, ik ben 18 jaar en ik studeer op TMO. Daarnaast run ik mijn eigen kledingbedrijf ELH Fashion waarvoor ik alles zelf ontwerp en maak. Mijn collectie bestaat uitsluitend uit items die gemaakt zijn van gebruikt denim.

Waarom heb je eigenlijk gekozen voor TMO?
Ik heb getwijfeld of ik een meer creatieve opleiding in de fashion zou gaan volgen of juist een meer commerciële. Ik ontdekte echter dat ik voor die creatieve opleiding eigenlijk al te ver ben in mijn ontwikkeling. De commerciële kant moet ik nog wel veel meer ontwikkelen. Daarvoor leek TMO dus de geknipte opleiding voor mij. En dat klopt ook helemaal: ik voelde meteen ‘dit is mijn school’  toen ik er voor het eerst binnenkwam. Ik krijg hier heel veel motivatie om aan mezelf én mijn bedrijf te gaan werken. TMO laat me alle kanten zien die aan een modebedrijf zitten, zowel de positieve als de negatieve kanten ervan.

Wat wil je (nog) leren?
Vakken als Marketing en de andere economische vakken zijn voor mij heel belangrijk. Ik doe mijn eigen boekhouding voor mijn bedrijf, hoewel ik vroeger slecht was in rekenen. Daar wil ik meer van leren. Op dit moment ben ik best veel tijd kwijt aan social media, maar ik denk dat ik dat nog veel slimmer in zou kunnen zetten. Mijn droom is om een heel groot bedrijf te worden, maar hoe pak je dat goed aan? Allemaal zaken die ik graag wil leren. Natuurlijk is een vak als Modematerialen wat meer gesneden koek voor me, maar ja dat hoort er wel bij. Ook het vak Engels is voor mij makkelijk omdat ik tweetalig onderwijs heb gevolgd op de middelbare school.

Hoe combineer je het runnen van een eigen bedrijf met een fulltime studie?
Doordat ik heel gemotiveerd ben om deze studie te doen, kost het me misschien wat minder moeite. Toch moet ik wel oppassen dat ik mijn tijd goed verdeel tussen mijn bedrijf en school. Gemiddeld werk ik ongeveer dertig uur per week aan mijn bedrijf en ik probeer datzelfde aantal uren ook aan mijn studie te besteden. Als ik aan het werk ben, kijk ik regelmatig naar uitlegvideo’s over bepaalde termen of schema’s voor mijn studie. School is echt heel belangrijk voor me en dat gaat dus wel vóór. Maar soms wil ik gewoon iets afhebben voor mijn bedrijf en dan haal ik wel eens een nachtje door. Voor de ontspanning ben ik lid van studentenvereniging Changeant, want af en toe wil ik natuurlijk wel naar een feest.

Houden de docenten rekening met deze bijzondere combinatie?
Ze zijn zeker erg geïnteresseerd in wat ik doe en vragen er regelmatig naar. Docenten willen me ook graag helpen; dat is heel fijn. Soms komt er iets in een les voorbij waar ik al ervaring mee heb en daar mag ik dan iets over vertellen. Maar verder moet ik gewoon alle lessen volgen en alle opdrachten doen die mijn klasgenoten ook doen, hoor. Het is wel heel leuk dat zij begrijpen wat ik doe. Dat was op de middelbare school wel anders.

Wat heb jij met mode?
Zelf houd ik me niet echt aan de mode, maar ben ik vooral geïnteresseerd in trends. Het bijzondere is dat de ontwerpen die ik bedenk, heel vaak daarna gewoon in de mode komen. Ik vind het leuk om mijn creativiteit te uiten in kledingontwerpen en voel me naast ondernemer zeker ook wel kunstenaar. In mijn ontwerpen kies ik bewust voor ‘non-labeling’ omdat ik vind dat iedereen moet kunnen dragen waar die zich prettig in voelt.

Wat heb jij met duurzaamheid?
Al mijn creaties maak ik van afgedankte denim. Ik heb hiervoor gekozen, omdat spijkerbroeken vaak zo snel worden weggegooid, terwijl ze nog lang niet versleten zijn. Denim is aan de andere kant heel vervuilend. Doordat ik alle bruikbare onderdelen verwerk, draag ik mijn steentje bij aan de verduurzaming van juist deze stof. Het gevaar is wel dat op den duur, door de wereldwijde ontwikkelingen in duurzaamheid, de denim gaat verdwijnen. Tegen die tijd zal ik dus wel een andere stof moeten kiezen om mijn kleding van te maken. Duurzaamheid komt trouwens op TMO in bijna elke les aan de orde. Het eerste project ging over hoe je als bedrijf kunt inspelen op duurzaamheid.

Wat moet je zoal doen voor ELH Fashion?
Alles. Ik werk mijn ideeën uit, maak de ontwerpen en ga vervolgens achter de naaimachine zitten. Aanvankelijk schetste ik mijn ontwerpen, maar tegenwoordig mouleer ik de stof op een paspop. Als het ontwerp naar mijn zin is maak ik er foto’s en een filmpje van en ga ik het in elkaar zetten. Als een item klaar is plaats ik het op Instagram en probeer het te verkopen. De eerste kopers waren familie, vrienden en kennissen. Mijn nieuwe collectie die ik binnenkort presenteer, bestaat uit in totaal acht items. Ze zijn daardoor niet goedkoop, maar wel exclusief.

Verder doe ik de boekhouding helemaal zelf, met een beetje hulp van mijn oma. Zij heeft altijd een eigen bedrijf gehad en coacht me nu.

Hoe bekostig jij je studie?
Doordat mijn materiaalkosten heel beperkt zijn, houd ik er voldoende geld aan over om een deel van mijn studie van te betalen. Daarnaast heb ik een studielening bij DUO die ik onlangs wel wat verhoogd heb. Ik moet tenslotte geld overhouden om weer in mijn bedrijf te investeren; dat heb ik inmiddels wel geleerd op TMO. Naast werken voor mijn eigen bedrijf, heb ik nog een nulurencontract bij Tommy Hilfiger. Het loon dat ik daarvan krijg, gaat ook naar mijn studie.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen