TMOment met Daphne en Niek

Daphne Venekamp en Niek Remmers zijn beiden oud-TMO’ers. Daphne is in 2016 afgestudeerd en Niek al in 2004. Zij zijn onlangs heel intensief gaan samenwerken in de spiksplinternieuwe winkel van OGER in Amsterdam: OGER by Atelier Munro. Een uniek concept waarbij de klant maatkleding kan aanschaffen die geheel naar zijn eigen stijl en smaak wordt gemaakt.

Wie zijn en wat doen jullie?
“Ik ben Daphne Venekamp en ben maatwerkspecialist bij OGER.”
“En ik ben Niek Remmers en heb een functie als Sales & Business Developer bij Munro.
Kortom, Daphne zorgt voor alles wat op de voorgrond gedaan moet worden en ik houd me vooral bezig met alles wat op de achtergrond geregeld moet worden zodat de klant zijn volledig op hem afgestemde product krijgt. Kijk, wees nou eerlijk, pakken op de Nederlandse markt zijn nogal saai.  Wij geloven in customisation. De consument bepaalt zelf tegenwoordig wat hij koopt en vind het leuk en belangrijk dat hij zijn persoonlijke smaak kwijt kan in wat hij koopt. Alles is tegenwoordig custom made behalve de kleding, die wordt nog steeds gedomineerd door massaproductie. Wij produceren wat de consument graag wil en hebben daarmee de bedrijfskolom omgedraaid.”

Daphne verduidelijkt: “Bij ons concept van Design Your Own kiezen wij eerst voor de klant de juiste maat en vervolgens kunnen wij het pak, shirt of jasje op wel tien verschillende punten vermaken. Wil je andere knopen? Geen probleem! De klant kiest de stof die hij wil en kan zelfs zijn initialen op het pak laten maken door ons. Hoe leuk is dat!?”

Wat hebben jullie gedaan na TMO?
Niek: “Ik ben begonnen bij Suitsupply, ben via mijn stageadres van TMO de productie ingerold. Daarna via Domano Internationale Mode mooie merken zoals Corneliani en Allegri mogen verkopen. Na Domano bij PVH voor Tommy Hilfiger en Calvin Klein gewerkt als Sales Manager..”

Daphne: “Tijdens mijn afstuderen en het eerste halfjaar daarna heb ik ook gewerkt bij Suitsupply. Al snel werd ik daar verantwoordelijk voor de fotografie en styling van de website. Na dat halve jaar, miste ik toch het contact met de klanten en kreeg ik de kans om bij OGER aan de slag te gaan.”

Hoe heeft TMO je voorbereid op je huidige werk?
Daphne: “Ik heb heel veel gehad aan de lessen budgettering en marketing. Tijdens mijn studie heb ik stage gelopen bij French Connection, zodat ik enige ervaring op kon doen in sales. Verder vond ik de projecten altijd erg leuk en leerzaam.”

Niek benadert deze vraag heel anders en antwoordt: “De sociale contacten! De synergie en passie die je deelt met de mensen van TMO en het netwerk dat je vanaf dag één opbouwt,  hebben mij heel veel gebracht. Het zijn gewoon allemaal heel sociale mensen die op TMO zitten en je weet wat je aan elkaar hebt. Verder herinner ik me het vak mode-economie heel goed; het was misschien niet het meest spannende vak, maar wel heel nuttig.”

Wat is jullie leukste herinnering aan TMO?
Niek, zonder aarzelen: “De feestjes!” Daphne schiet in de lach en kan dit niet ontkennen, maar ook: “Het kleinschalige en vertrouwde van TMO is me het meest bijgebleven. Er heerst een super fijne sfeer en iedereen staat altijd voor je klaar, ook als het bijvoorbeeld thuis even niet lekker loopt. Je woont ook allemaal zo’n beetje in Doorn en ziet elkaar daardoor ook buiten school best veel.”

Hoe zijn jullie nu nog verbonden aan TMO?
“Ik heb nog regelmatig contact met mijn scriptiebegeleiders, bijvoorbeeld via LinkedIn”, vertelt Daphne. “Ook zit ik nog steeds met mijn jaargenoten in een WhatsAppgroep. Doordat ik een tijdje in de Studentenraad heb gezeten, heb ik ook daar nog contacten aan overgehouden.”

Niek: “Mijn hele vriendengroep en al mijn collega’s zijn oud-TMO’ers. Én hier heb ik mijn vrouw Mirella van der Neut ontmoet. Daarnaast heb ik nog altijd contact door mijn dispuut Blend van de Studentenvereniging Changeant.”

Waarom hebben jullie destijds gekozen voor TMO?
Daphne heeft hier een heel bijzondere verklaring voor: “Ik studeerde geneeskunde in Utrecht en kwam er na twee jaar achter dat ik daar toch niet op mijn plek zat. Via een studiekeuzetest kwam eruit dat ik beter een hbo-opleiding kon gaan doen die een combinatie zou zijn van creativiteit en business. Ik had al enkele vriendinnen die TMO deden en ik had niet veel tijd om een keuze te maken; het was inmiddels al eind augustus. Nog nét voor 1 september heb ik me toen in kunnen schrijven bij TMO en ik had het er vanaf de eerste dag helemaal naar mijn zin. Mijn ouders schrokken eerst wel even van de studiekosten, maar zijn gelukkig vrij snel akkoord gegaan. Ze zagen wel dat ik hier gelukkig van werd!”

Bij Niek is het wat minder spectaculair verlopen: “Ik had mbo-modedetailhandel gedaan en werd door een lerares gewezen op TMO. Ik voelde me er meteen thuis.”

Wat is jullie advies voor huidige of net-afgestudeerde studenten?
Niek: “Vooral genieten! Het is gewoon een hele leuke school waar je met alleen maar gemotiveerde mensen in de klas zit en dat is heel fijn.”

Daphne heeft nog wel een ander advies: “Probeer zoveel mogelijk praktijkervaring op te doen tijdens je studie. En als je afgestudeerd bent, ga dan niet bij de pakken neerzitten als je niet meteen je droombaan hebt. Die komt echt wel!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen