TMOment met Cyria Verbakel, allocator bij Karl Lagerfeld

WERKEN BIJ EEN ICOON

Op dinsdag 19 februari ging er een schok door de (mode)wereld heen. Karl Lagerfeld, één van ’s werelds grootste mode-iconen was op 85-jarige leeftijd overleden, zo maakte Chanel bekend. Op dat moment werkte Cyria Verbakel ruim vier maanden voor Karl. Ze heeft hem zelfs één keer ontmoet. Vrij recent nog, in december tijdens het kerstdiner op het Nederlandse hoofdkantoor van Karl Lagerfeld in Amsterdam. In dit TMOment vertelt oud-TMO’er Cyria over haar baan als allocator bij dit iconische fashionbedrijf.


Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Cyria Verbakel, 26 jaar. Na mijn studie aan TMO ben ik begonnen bij Bestseller waar o.a. merken als Villa en Vero Moda onder vallen. Ik begon daar op sales support en heb tijdens mijn eerste baan werkelijk alles over het modebedrijf geleerd. De hele chain kwam voorbij en alles wat ik op TMO had geleerd, kwam er samen. Bij Bestseller heb ik een brede, generalistische basis gecreëerd voor mijn verdere fashioncarrière. Na twee jaar besloot ik meer verdieping te gaan zoeken en mijzelf te gaan specialiseren. Omdat ik de combinatie van commercie en financiën heel boeiend vind, ben ik mij gaan verdiepen in de functie van allocator. Een allocator is een spin in het web van een mode(retail)bedrijf. Een heel belangrijke verantwoordelijkheid is dat alle producten op het juiste moment op de juiste plaats beschikbaar zijn. Dit doe je o.a. op basis van season management. Daarnaast houd ik mij bezig met budgettering en het maken van forecasts van voorraden en verkopen. Een analytisch denkvermogen is cruciaal om succesvol te zijn in dit type baan. Je bent constant bezig met het signaleren van trends, verkoopontwikkelingen, voorraad-analyses en managementinformatie. Mijn eerste functie als allocator was bij Asics waar ik verantwoordelijk was voor de factory outlet.

Wat is er aantrekkelijk aan een financiële baan in de fashionbranche?
Bij Bestseller kwam ik erachter dat er veel (financiële) sturingsmechanismen zijn om je verkopen te verbeteren. Ik vond dat fascinerend. Bij Asics ben ik mijzelf verder gaan verdiepen in logistiek, operations, financiële trends en het maken van forecasts. Na drie jaar bij Asics had ik zó veel geleerd over dit vakgebied dat ik toe was aan de volgende stap in mijn carrière. Op dat moment benaderde Karl Lagerfeld Nederland mij. De organisatie zat middenin een grote groeitransitie en was op zoek naar iemand die het hele allocatieproces in deze groeifase zou gaan begeleiden. Ik ben inmiddels vijf maanden werkzaam bij Lagerfeld en werk aan de set-up van het allocatieproces om ervoor te zorgen dat we kunnen uitrollen naar nog meer winkels. We zitten nu op 23 stores en gaan richting 31, misschien zelfs meer. De manier van alloceren moet hierop zijn ingericht. Ik vind het geweldig dat ik die uitdaging mag aangaan. Ik krijg hier echt de ruimte om als specialist te werk te gaan. Dat én natuurlijk het icoon Karl Lagerfeld waren voor mij de reden om de overstap te maken.

En dan overlijdt hij…
19 februari was een rare dag. Er heerste grote verslagenheid, onze directeur hield een emotionele speech. Ieder product dat je ziet, draagt zijn signatuur, het is als een soort familiebedrijf. Tegelijkertijd moest er keihard worden gewerkt. Binnen twee uur nadat bekend werd dat Karl was overleden, gingen de verkopen door het dak. Dat was wel wrang. Tegelijkertijd wisten we dat Karl altijd van het harde werken was, dus dat gedachtengoed zetten we met liefde voort!

De onvermijdelijke vraag; heb je hem ooit ontmoet?
Ja! Op afstand weliswaar, maar het was een ontzettend gave en indrukwekkende ervaring.
Karl was bij ons kerstfeest op het Nederlandse hoofdkantoor. Het feit dat hij de moeite nam om ondanks zijn conditie naar Amsterdam af te reizen, zegt veel over hem. Hij zag medewerkers als zijn familie. Dat was goed voelbaar.

Terug naar TMO, waarom heb je destijds voor de opleiding gekozen?
Ik zocht een combi tussen mode en commercie. Zoals de meeste TMO-studenten was ik niet op zoek naar een creatieve opleiding. Wil je succesvol zijn in de modebranche dan moet je verstand van mode én business hebben. Daar geloof ik heilig in. TMO biedt dat in de opleiding; het mode-aspect in vakken zoals stoffenkennis en het business-aspect in de zakelijk commerciële vakken. Daarnaast heb ik op TMO geleerd ondernemend te denken; kansen zien én pakken. De combinatie die ik in mijn opleiding zocht, vind ik nu terug in mijn functie. Mooier kan niet!“

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen