TMOment Marina Yassa in haar eigen winkel

Ze verkoopt de prachtigste gala- en avondjurken in haar eigen winkel die ze opende midden in de coronatijd. Dán ben je een doorzetter en volg je je passie! Binnenkort wordt de collectie zelfs uitgebreid met bruidsmode.

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Marina Yassa, 26 jaar en zo’n vijf jaar geleden afgestudeerd aan TMO. Ik heb sinds 2020 mijn eigen winkel in Breukelen en werk daarnaast nog enkele dagen voor My Jewellery als inkoper.

Wat heb je sinds TMO gedaan?
Na mijn afstuderen ben ik gaan werken als projectmanager inkoop & verkoop bij Avec; een bedrijf in creatieve en hobbyproducten. Na een klein jaartje ben ik overgestapt naar schoenenleverancier Poelman waar ik werkte op de inkoop en daarnaast administratief medewerker was. Helaas moest ik daar wegens corona al vrij snel weer weg. Dat opende echter nieuwe deuren voor me, want ik kon als inkoper aan de slag bij My Jewellery, het bedrijf waar ik met veel plezier al stage had gelopen. Ondertussen was ik mijn eigen bedrijf Charmé by mc gestart. Ik ben blij dat ik eerst wat ervaring heb kunnen opbouwen bij andere bedrijven.

Wat heb jij met mode?
Alles! Ik word blij van mode. Van kinds af aan heb ik altijd interesse gehad in wat mensen aanhebben en volgde ik nieuwe trends. Ik vind het belangrijk hoe je er uitziet en mensen helemaal mooi aankleden vind ik geweldig.

Je hebt je eigen winkel. Vertel eens!
Ik wist al vrij snel wat ik wilde, namelijk (ooit) een eigen bedrijf starten. In 2020 was het zover. Samen met een compagnon ben ik een boutique in gala- en avondjurken begonnen. Eigenlijk zouden we in maart open gaan, maar door corona kon dat niet. Alle inkoop was al gedaan en daar zaten we… Dat was natuurlijk niet makkelijk, maar we hebben toen vol ingezet op social media. Doordat wij altijd persoonlijk – online, in de zaak en telefonisch  – contact hebben met de klant, kon de verkoop doorgaan. Toen in mei alles weer een beetje mocht, hebben we de winkel officieel geopend.

Hoe combineer je dat met je baan bij My Jewellery?
De winkel, die ik inmiddels alleen doe, is drie dagen per week open en op afspraak. De meeste klanten komen trouwens op afspraak, omdat de kleding die ik verkoop heel persoonlijk is en aan de wensen van de klant kan worden aangepast. Een deel van de collectie ontwerp ik namelijk zelf. De overige drie dagen werk ik bij My Jewellery.

Wat zijn je taken als inkoper?
Als inkoper sta je aan het begin van de hele keten. Jij bepaalt, samen met je team, welke ontwerpen er in de collectie komen. Het ontwikkelen van zo’n collectie is een creatief proces en dat vind ik wel het leukste eraan.

Wat zijn je taken in je eigen bedrijf?
Tja… wat doe ik niet?! Ik doe de inkoop en de administratie, ik onderhandel met leveranciers en producenten, ik ontwikkel de collecties en ik ontwerp een deel van de jurken zelf. Mijn klanten komen voor een unieke jurk voor een unieke gelegenheid; vaak een school- of goededoelengala, maar ook een bruiloft. Gelukkig krijg ik hulp van mijn moeder en mijn zusje. Onze klanten komen uit heel Nederland en zelfs van over de grens. Binnenkort breiden we de collectie uit met bruidskleding voor zowel de bruid als de bruidsmeisjes.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
Op TMO krijg je vakken die je voorbereiden op het bedrijfsleven. Dat vind ik echt superfijn. Er ligt echt een focus op het vakgebied van de mode en je kunt bij wijze van spreken na je studie zó het bedrijfsleven inrollen. Ik heb echt geleerd wat ik zelf wil en ben er achter gekomen dat ik best goed kan presenteren, iets dat ik eerst heel eng vond. De docenten dagen je uit om uit je comfortzone te komen. Toen ik een presentatie moest houden over een bepaalde designer, had ik Dior gekozen. Doordat ik zoveel passie voor dit merk had, ging de presentatie gewoon heel goed. Aan de lessen Onderhandelen heb ik veel gehad. Je wordt op TMO helemaal voorbereid op het werkveld en krijgt van alle stukjes in de fashion iets mee. Daar heb ik zeker in mijn eigen bedrijf heel veel plezier van.

Wat is je leukste herinnering aan TMO?
Ik heb heel veel leuke herinneringen dus dat is moeilijk kiezen. In semester 5 kregen we een opdracht waarbij we helemaal out of the box moesten denken en dat we vervolgens moeseten uitwerken en presenteren. Met ons groepje hebben we toen een website bedacht waarbij je de kleding die een bekend persoon droeg en die jij op tv zag, direct online kon shoppen.

In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Via mails en social media volg ik TMO nog steeds. Bij My Jewellery kom ik heel veel TMO’ers tegen. Verder heb ik er een stel leuke vriendinnen aan overgehouden.

Waarom heb je destijds eigenlijk gekozen voor TMO?
Hoewel ik heel creatief ben, heb ik juist niet gekozen voor een creatieve opleiding, TMO bood meer de commerciële kant en dat was precies wat ik zocht. Ik dacht ‘ik ga gewoon een modeschool doen en zie wel wat ik precies wil’. Gaandeweg bleek dat inkoop mij wel heel erg ligt. Dat werd bevestigd door mijn stage bij My Jewellery.

Heb je nog tips voor huidige studenten?
Volg je passie en je gevoel. Daar slaag je altijd mee in het leven!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen