TMOment Malu Landman | carrièreswitch naar productfotograaf en beeldbewerker

Je doet drieënhalf jaar een modemanagementopleiding, bent ervan overtuigd dat je iets met productontwikkeling wil en komt er tijdens je stage achter dat het dat tóch niet is. “Ik miste een beetje de creatieve kant”, zegt Malu. Nu voelt ze zich als een vis in het water als productfotograaf en beeldbewerker bij Claudia Sträter.

Wie is Malu?

‘Hoi, ik ben Malu Landman, 24 jaar en heb in februari dit jaar mijn diploma behaald op TMO. Ik werk op de afdeling productfotografie en beeldbewerking van de merken Claudia Sträter en Expresso Fashion. Samen met een collega zorg ik ervoor dat alle items goed gefotografeerd op de website komen.’

Waarom productfotografie?

‘Zoals gezegd zag ik mezelf terechtkomen in de productontwikkeling. Tijdens de coronapandemie had ik een bijbaantje bij Claudia Sträter. Toen ik stage ging lopen bij Just Brands mocht ik me bezighouden met die productontwikkeling. Toen kwam ik erachter dat dit toch niet helemaal is wat ik wil. Nadat ik was afgestudeerd werd ik door iemand bij Claudia Sträter gewezen op een vacature op de afdeling productfotografie. Nu hield ik me nooit echt bezig met fotograferen, maar wel met illustreren waarbij ik gebruikmaakte van Adobe-programma’s. In wezen ligt wat ik nu doe in het verlengde daarvan: ik ben namelijk wel met fotografie bezig, maar meer nog met foto’s bewerken in Adobe Photoshop. En dat laatste vind ik echt heel leuk!’

Wat doe je precies dan?

‘Samen met een collega zorg ik ervoor dat alle producten die online verkocht worden met de juiste foto worden afgebeeld. Concreet betekent dit dat we in een studio alle items, al dan niet met een model, fotograferen of laten fotograferen. Dat doen we met de samples die we binnenkrijgen voor het volgende seizoen. Vervolgens gaan we aan de slag met een beeldbewerkingsprogramma op de computer om te zorgen dat alle jassen, broeken, blouses, jurken, truien, enzovoort perfect worden weergegeven. Daar zit echt enorm veel werk in. Als consument realiseer je je dat natuurlijk helemaal niet. Maar stel je voor dat ik een jurkje een verkeerde kleur mee geef… Dan zullen de retourzendingen binnenstromen en dat is niet wat je wil. Wanneer de uiteindelijke kledingstukken uit de productie komen, moeten we alle afbeeldingen zorgvuldig controleren. Er kan namelijk tussen het moment dat wij een sample krijgen en het moment dat een kledingstuk van de productielijn komt iets veranderd zijn. Het item kan bijvoorbeeld een nét iets ander verfbad hebben gekregen. Het gebeurt ook dat de designer iets verandert. Dan moeten we als een speer bijvoorbeeld alle mouwen op de afbeeldingen gaan aanpassen.’

Heb je dat allemaal geleerd op TMO?

‘Ik heb enorm veel geleerd op TMO, maar geen fotografie! We zijn veel bezig geweest met content management en e-commerce, iets wat me nu zeker helpt in mijn werk. Maar zeker ook de vakken  Product Management en Quality Control. Je bent namelijk ontzettend veel bezig met de levertijden van producten, de veranderingen van producten en de verschillende varianten samples! Dit zijn dingen die in die vakken veel worden behandeld. Heel interessant vond ik de Ondernemerschapsleerlijn die ik heb gedaan. Daar heb ik echt superveel van geleerd. Ondernemen zit wel in me en ik droom er best wel eens van om ooit mijn eigen onderneming te starten.’

Wat vond je het leukste van TMO?

‘Om te beginnen is het heel tof dat alle docenten echt uit het vak komen waar ze les in geven. De meesten werken ook nog in de praktijk, dus je hebt altijd up-to-date informatie en leert hoe het er werkelijk aan toegaat in de modebranche. Maar de allerleukste herinnering heb ik toch wel aan mijn praktijkopdracht van de Ondernemerschapsleerlijn. Het was midden in coronatijd. Thuiswerken vond ik niet leuk. Mijn projectgroep had een product bedacht: de panty-automaat! Samen met een klasgenoot ben ik toen met dat idee verder gegaan. We mochten plotseling weer overal naartoe, kregen alle medewerking van school en werden ook heel goed hierin begeleid vanuit school. Onze automaat heeft zelfs een tijdje een plek gekregen op TMO en was een groot succes. Dan merk je pas hoe leuk ondernemen is!’

En nu? Kom je nog wel eens op TMO?

‘Het is natuurlijk nog niet zo lang geleden dat ik ben afgestudeerd, dus nee op TMO kom ik nu niet. Wel heb ik een collega op de salesafdeling bij Claudia Sträter die ook op TMO heeft gezeten en mij vroeg of ik naar de Changeantreünie ga die binnenkort komt. Want dat is wel opvallend: heel veel mensen in het vak hebben op TMO gezeten. En dat schept niet alleen een band, het is ook heel goed voor je netwerk. Door dat netwerk ben ik tenslotte ook aan mijn huidige baan gekomen.’

Welke ‘wijze’ tip heb je voor ons?

‘Tegen alle studenten en aankomende studenten zou ik willen zeggen: Ga netwerken! Dat heeft me denk ik nog het meest geholpen van alles. Als je letterlijk in elkaars gezichtsveld zit, geeft dat altijd nieuwe kansen. Grijp die! Ook zo’n uitnodiging voor de reünie kan me weer nieuwe mogelijkheden bieden. Met de juiste connecties kom je verder.’

Zie jij een baan in de fashion- of lifestylebranche ook wel zitten? Ontmoet ons tijdens een voorlichtingsactiviteit!

Brochure
Open dag
Proefstuderen