TMOment Bircan Akdeniz

Wie ben je en wat doe je?
“Ik ben Bircan Akdeniz, 21 jaar en ik ben geboren en getogen in Utrecht. Ik zit in mijn laatste jaar van TMO. Anderen omschrijven mij als vrolijk en sociaal en ik sta positief in het leven. Ik kan niet wachten om af te studeren! Niet omdat ik weg wil van TMO – integendeel – maar ik wil zo graag écht de branche in. Ik ben er klaar voor de kennis die ik hier heb opgedaan te gaan toepassen. Maar goed, ik moet eerst nog afstuderen. Momenteel doe ik in opdracht van Grosso Moda onderzoek naar prototypen processen. Ik leg het kort uit. Als een merk en een fabriek met elkaar gaan samenwerken, moet er vóór het uitkomen van de collectie van elk stuk een prototype worden gemaakt. Dat kan oplopen tot 6 à 7 prototypes per artikel. Verschillende kleuren, maten, fittings etc. Dat vertraagt het proces enorm, is slecht voor het milieu en het kost bovendien veel geld. Wij onderzoeken of dit proces te verkleinen is door middel van digitalisering. Het digitale proces moet leiden tot één prototype per artikel.

Wat doe je nog meer voor school?
Ik zit in het promotieteam van TMO. Dat houdt in dat ik op open dagen, studiekeuzebeurzen en voorlichtingsavonden sta en vertel over de opleiding en mijn leven op TMO. De reden dat ik dat doe hangt samen met de reden dat ik hier studeer. Ik kwam TMO tegen op de beurs in Utrecht en ik vond het meteen al een leuke school. Ik werd door studenten aangesproken en dat was voor mij zó overtuigend dat ik al vanaf de derde klas van de middelbare school bezig was met het toewerken naar TMO. De eerste open dag die ik bezocht was die van TMO. Dat was ook meteen de laatste.
Ik zei tegen mijn vader; dit is wat ik wil gaan doen, andere open dagen hoef ik niet te bezoeken. En dat heb ik ook niet gedaan, ondanks alle adviezen om wel bij andere scholen te gaan kijken. Ik werd zo vriendelijk benaderd door de studenten, de docenten en de directeur die naar me toekwam. Ik voelde me hier gelijk thuis. En nog steeds.
Ik zeg potentiële studenten en ouders hoe het hier écht is. Ik meen het oprecht, ik hang geen verkooppraatje op en niemand van TMO fluistert mij in wat ik moet zeggen tijdens voorlichtingen. Ik wil mijn ervaringen gewoon delen met anderen.

Wat ga je na TMO doen?
Na de onderzoeksfase ga ik stage lopen. Ik twijfel nog tussen Nederland of Istanbul. Ik wil graag de productiewereld in. Hoogstwaarschijnlijk vanuit of met Istanbul omdat ik een Turkse achtergrond heb. Ik spreek vloeiend Turks dus dat is handig. Mijn ultieme droom na TMO is mijn eigen kledingfabriek.
Voordat ik op TMO kwam, had ik alleen maar oog voor high end merken en logo’s. Naarmate de opleiding vorderde, kreeg ik passie voor het product zelf, ongeacht het merk. Als het maar kwalitatief is en onder goede omstandigheden wordt gemaakt. Die passie voor het product heeft onze docent Monique Wertheym op mij overgedragen. Meteen, vanaf les 1!”

 

 

 

Brochure
Open dag
Proefstuderen