TMO Podium: oud-student Otti Nix

In TMO Podium geven oud-studenten een inkijk in hun huidige werkveld. Wat zijn ze na TMO gaan doen? En hoe heeft hun studie ze voorbereid op hun huidige functie? Deze week: Otti Nix die in 2007 afstudeerde op TMO, werkt voor Fred de la Bretoniere & Shabbies Amsterdam en haar eigen bedrijf Nixnut heeft.

Wat heb je sinds TMO gedaan?

Na mijn studie ben ik eerst gaan reizen. In 2008 ging ik werken bij Fred de la Bretoniere & Shabbies Amsterdam waar ik begon als assistent op de designafdeling. Daarna heb ik me voornamelijk beziggehouden met het productieproces van begin tot het einde; van samples, kleurkaarten van het leer tot de uiteindelijke productie van de schoenen en tassen. De afgelopen drie jaar richt ik me meer op de verkoop aan de groothandel zoals Bijenkorf en Omoda, maar ook de collectie voor de eigen winkels van Fred.

En je bent een eigen bedrijf gestart?

Ja, vorig jaar ben samen met mijn zus het kinderkledinglabel Nixnut begonnen. Mijn zus werkt hier al fulltime voor en ik ben nu aan het afbouwen bij mijn huidige baan, zodat ik me ook volledig kan gaan focussen op Nixnut. Het label is ontstaan vanuit de behoefte aan een bepaalde stijl kinderkleding die we niet konden vinden toen mijn zoontje werd geboren. Het is super om te zien dat we niet de enige zijn met dit gemis, want het label slaat aan. We groeien en in begin dit jaar stonden we voor het eerst op de Kleine Fabriek in Amsterdam. Het was heel cool om daar te staan met ons eigen merk.

We liggen nu in een aantal mooie kinderwinkels in Nederland en ook internationaal krijgen we aanvragen binnen. Naast de winkels hebben we een webshop waar de kleding te koop is. Online is het best pittig om zichtbaar te zijn als nieuw merk, maar ook daar zien we stap voor stap een toename aan bestellingen. Dit is een lastige fase, doordat ik nu schipper tussen eigen baas zijn en voor een baas werken. Maar ik ben helemaal om; Nixnut wil ik heel graag groter maken.

Wat is je leukste werkervaring tot nu toe?

Zowel bij Fred als bij Nixnut vind ik de afwisseling het leukste. Geen dag is hetzelfde. Voor Fred vind ik het leuk om een schakel te zijn tussen design, productie en de verkoop maar ondertussen ook te maken te hebben met de marketing. Die allround functie bevalt me erg goed. Ook de reisjes naar verschillende fabrieken, beurzen en winkels maken het nooit saai. Het geeft positieve energie om met meerdere afdelingen een mooi product neer te zetten.

Dit is trouwens iets wat ik zeker ga missen zodra ik fulltime begin voor Nixnut. Mijn zus woont in Parijs dus het contact verloopt veel op afstand. Dat is natuurlijk minder gezellig dan dat je samen aan één bureau zit. Ook houd ik de lijnen graag kort, online kun je tegenwoordig ontzettend veel op dit vlak, maar er gaat niets boven face to face contact.

TMO Podium: oud-student Otti Nix

Nixnut is eigenlijk een hele ander werkervaring. Hier hebben we alle touwtjes in eigen handen; van design tot pakketjes versturen. Je leert op alle vlakken gigantisch veel in een korte tijd.  Ook is het werk nooit ‘af’ bij een eigen zaak. Bij Fred natuurlijk ook niet, maar er zijn nu geen kantooruren en dat betekent dat je 24/7 ‘aan’ staat voor het bedrijf. Omdat het ons eigen merk is gaat dat vanzelf en het is fijn dat mijn vriend ook een eigen zaak heeft. Hij begrijpt dus goed dat een eigen bedrijf gepaard gaat met hard werken (ook in je vrije tijd).

Hoe heeft TMO je voorbereid op je huidige werk?

In eerste instantie wilde ik een veel creatievere opleiding gaan volgen. Maar ik ben uiteindelijk blij dat ik voor TMO heb gekozen, omdat ook de voor mij minder leuke vakken zoals economie erbij horen en je dat onder de knie moet hebben. Vooral als je ooit voor jezelf wilt beginnen. Modetekenen, materiaalkennis en projecten waar ik m’n creativiteit kwijt kon spraken mij het meest aan, maar ik ben blij dat ik het totaalpakket aangeboden kreeg bij TMO. Want zowel voor Fred als voor Nixnut heeft deze kennis me al veel opgeleverd.

Is er iets wat je op TMO geleerd hebt, dat je nog dagelijks gebruikt in de praktijk?

Wat we nog goed is bijgebleven is het ‘halfjaar project’ waarbij we destijds in teamverband een modeshow moest organiseren van begin tot eind. Een heel leerzaam proces en ook erg gezellig met elkaar. Ook mijn stage bij de Bijenkorf was erg leerzaam. Eigenlijk leer je sowieso het meeste vanuit de praktijk.

Wat zou je vanuit je ervaring nu aan de huidige studenten willen meegeven?

Ga vooral iets doen wat je leuk vindt en ga niet uit van het onmogelijke!

TMO Podium: oud-student Otti Nix

Brochure
Open dag
Proefstuderen