Hans Lubberding


Docent research methods

‘Kennis van marktonderzoek is een vereiste om je te onderscheiden in een commerciële managementfunctie’

Waarom is jouw vak belangrijk als je een commerciële managementfunctie in de modebranche wilt?
“Beslissingen bij bedrijven worden meestal niet uitsluitend op gevoel genomen, maar moeten onderbouwd worden met cijfers. Marktonderzoek speelt daarin een steeds belangrijkere rol. Kennis van marktonderzoek en statistiek is dan ook een vereiste om je te onderscheiden in een commerciële managementfunctie.”

Beschrijf jouw vak in één zin.
“Marktonderzoek maakt ontwikkelingen inzichtelijk.”

Wat is er zo leuk aan TMO?
“De kleinschaligheid, het directe contact met studenten en collega’s, de nauwe betrokkenheid bij de projecten die studenten uitvoeren en de intensieve begeleiding bij de afstudeerprojecten.”

Wat maakt werken in de modebranche zo leuk en bijzonder?
“Voor mij de afwisseling, de snelle veranderingen in de markt en het zoeken naar manieren om daar op in te spelen

Werk je naast TMO ook nog in de modebranche?
“Nee, ik werk bij mijn eigen marktonderzoek-adviesbureau, waarmee ik bedrijven adviseer over onderzoek en dat vaak ook voor ze uitvoer. Op deze manier blijf ik dus op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de onderzoeksbranche. Die probeer ik dan weer naar de modewereld en naar TMO te vertalen.”

Wat is jouw tip voor meisjes en jongens die later de modebranche in willen?
“Wees jezelf en steek je nek uit. Stap rustig op mensen uit de branche af; zij weten vast meer van de praktijk, maar jij hebt een geweldige theoretische basis, waarvan zij weer veel kunnen opsteken. Kortom, een win-win-situatie.”

Welke ontwikkelingen heb je meegemaakt sinds je begon als docent in jouw vak?
“In minder dan 3 jaar is er al heel veel veranderd. Marktonderzoek is nog sneller geworden. En online methoden, zowel kwantitatief als kwalitatief, worden steeds belangrijker. Op het net en op sociale media ligt een schat aan markt- en consumenteninformatie; de antwoorden zijn er vaak dus al. Ik probeer de studenten te helpen deze te vinden met de juiste methoden en vragen.”

Brochure
Open dag
Proefstuderen