De Meester Koetsier Entrepreneur Award van dit jaar gaat naar Sara Al-Sarayfi en Lotte Berbers, studenten aan TMO Fashion Business School en bedenkers van een luchtzuiverende stof. Met hun bedrijf WORXY, een samenvoeging van work en oxygen, willen zij in eerste instantie de markt van bedrijfskleding veroveren. “Met ons product hopen we een bijdrage te leveren aan afname van de luchtvervuiling en daarmee de gezondheid van mens en milieu verbeteren”. De gewonnen prijs met 10.000 euro startkapitaal die 1 juli werd uitgereikt door de Meester Koetsier stichting moet hen daarbij gaan helpen.
WORXY is een stof die schadelijke materie omzet in klimaat neutrale, onschadelijke gassen. Kortgezegd, stof die voor een betere luchtkwaliteit zorgt. Bedenkers Sara Al- Sarayfi en Lotte Berbers richten zich in eerste instantie op werkkleding. “De impact daarvan is veel groter. Werkkleding is vaak verplicht, gewone fashion natuurlijk niet. De markt van werkkleding is enorm.” Over de samenstelling van de stof willen de studenten nog niet te veel kwijt. “Alleen dat het ontwikkeld is met medewerking en de adviezen van o.a. professoren en promovendi van de Universiteit Twente en de TU Eindhoven. In hun laboratoria is de stof ook getest.”
“ZUIVEREN MET KLEDING IN PLAATS VAN VERVUILEN DOOR KLEDING”
Het idee voor WORXY ontstond in het onderzoekssemester van de opleiding. ‘Wij worden gestimuleerd om na te denken over innovatieve oplossingen voor problemen. Niet sec mode-gerelateerd, maar veel breder. Tijdens ons onderzoek kwamen we er achter dat Nederland samen met Noord-Italië aan de top staat qua luchtvervuiling. We hadden die uitkomst niet verwacht. Met die wetenschap en natuurlijk de relevantie en actualiteit van het onderwerp zijn we gaan nadenken over oplossingen die de fashionbranche kan bieden. We zijn gestart met corporate fashion, maar ons concept kan uitgerold worden naar alle soorten fashion.
De vakjury van de Meester Koetsier Award, bestaande uit Patric Hanselman, Charles Kalhorn, Lena Widmann en Mariette Hoitink vanuit de gelijknamige stichting, bestempelden WORXY als het winnende businessconcept van TMO-studenten vanwege het innovatieve en oplossende karakter én vanwege de wetenschappelijke onderbouwing van hun innovatie.
De inkt van de prijzencheque is nog nat, maar Sara en Lotte laten er geen gras over groeien. Met een innovatieve spinnerij in België gaan ze verder met de ontwikkeling van de stof, er staan gesprekken gepland voor pilot-samenwerkingen met de grote producenten van werkkleding en een patent is in voorbereiding. “Deze prijs gaat absoluut bijdragen aan het realiseren van onze ambities en dromen: het zuiveren van lucht met kleding in plaats van vervuilen dóór kleding”. Over 5 jaar hopen we dat WORXY internationaal is doorgebroken en dat wij anderen hebben geïnspireerd met het vinden van innovatieve oplossingen voor een betere en gezondere wereld.”