Gedurende de afgelopen weken organiseerden Jacqueline Arnoldy, coördinator TMO Development Center, Chris van Veldhuizen, onderwijsmanager TMO in samenwerking met Jorna Leenheer, lector new marketing van Avans Hogeschool verschillende brainstormsessie met retailers uit de fashionbranche en verschillende technologische bedrijven met als onderwerp klanttechnologieën.
Het doel is om de ervaring en behoefte naar klant technologieën te inventariseren om enerzijds voeding te geven aan een subsidie aanvraag maar ook te inventariseren of men mee wilt doen aan pilots om klant technologieën te onderzoeken en mee te experimenteren. De nieuwe technologieën variëren van interactieve etalages, smartphone services en robotica binnen de retail. Voor managers van de fysieke winkels is het noodzakelijk om na te denken welke betere toegevoegde waarde zij hun klanten kunnen leveren met behulp van innovaties als klant- en pasvorm- technologieën.
Met klanttechnologie bedoelen we: alle technologieën en technologische innovaties waaraan consumenten worden blootgesteld op de winkelvloer en welke tot doel hebben om de klantwaarde (ook wel kwaliteit van dienstverlening of shopping experience) te vergroten.
Waar ligt de behoefte vanuit de retailers?
We willen in de pilots op de werkvloer praktijkonderzoeken doen en testen waar de technologie een meerwaarde kan zijn. In deze derde brainstormsessie is bijvoorbeeld aan deze groep ondernemers is de vraag gesteld hoe men over robots op de werkvloer denkt, nu en in de toekomst.
Er zijn twee kanten aan de behoefte:
- De beleving van de klant en de service
- De dienstverlening en service aan de klant. Belangrijk daarbij is dat er meer onderzoekende ondernemers komen waarbij men vertrouwd raakt met het meten van allerlei klantendata.
Waar zie je kansen om een robot voor in te zetten?
Als voorbeeld werd het experiment Pepper (klik op de foto voor de video) van de schoenketen Van Haren vertoond.
Suggesties vanuit de retailers:
- de robot kan stofzuigen, werkvloer schoonmaken, rondleiden in grote winkels, bij de ingang de klant verwelkomen, acties bij binnenkomst aankondigen (marketingtechnisch), schoenpoetser in een schoenenwinkel, tijdens heel drukke momenten laten inpakken.
- Een retailer gaf aan dat er een robot getest gaat worden bij Houtbrox.
Waar frictie zit, is dat retailers niet willen dat hun grootste goed, hun medewerkers, vervangen gaan worden door robots. Maar als een robot medewerkers bepaalde handelingen uit handen kan nemen, heeft de medewerker meer tijd voor de klanten!
De technische experts zeggen heel duidelijk dat er geen menselijke robot zal komen, een robot is geprogrammeerd en wordt aangestuurd door bijv. een IPad. Dus wat je invoert, wordt opgevolgd door de robot. Er zijn al voorbeelden van een live sessie waar een schoenproducent in Italië via de robot ‘erbij’ is en rondloopt bij de opening van een schoenenwinkel in Nederland. Denk ook aan een robotarm die in je winkel een perfecte cappuccino bereidt voor zijn klanten in de winkel.
Belangrijk om te gaan experimenteren met verschillende robots en te onderzoeken wat het voor de toegevoegde waarde kan leveren aan klanten in de beleving en dienstverlening. Dit voorjaar start TMO met verschillende robotonderzoeken, zowel bij Berden Mode, Piet Zoomers en Intratuin samen met technologische bedrijven als Cap Gemini en I retail solutions.
We danken Van Tilburg, Jeans Centre, Berden Mode en Woonmode, De Garage, Only for Men, Engelen Schoenmode, Score / Chasin, Van Dal mannenmode hartelijk voor hun positieve inbreng tijdens deze meeting.
‘Onderzoekend ondernemend’