Monique Wertheym

Docent fashion products & production
“Door de vakken op TMO ga je inzien hoe een modeseizoen loopt en wat daar allemaal bij komt kijken.”

Welke vakken geef je op TMO?
“Ik geef ik de vakken Mode Materialen en Productie, Sourcing Specialist en Engels. Daarnaast ben ik tutor en studiebegeleider.”

Werk je naast TMO ook nog in de modebranche?
“Ik doe de styling en begeleiding voor een schoenenlabel en advieswerk/coaching in de confectie. Voor Detex geef ik In Company training, op locatie bij de bedrijven zelf. Erg leuk!”

Hoe ben je in de fashionbranche terecht gekomen?
“Mijn hele familie zit in de confectie. Ooms, tantes, vader, broer… Dan gaat het bijna vanzelf. Ik ben begonnen in 1985 op de afdeling inkoop van Peek & Cloppenburg en daarna bij M&S Mode als productmanager. In 1999 heb ik de overstap gemaakt naar zelfstandig ondernemerschap voor snelle jonge trendy mode en als producent aan het werk gegaan. Daarna heb ik in de productie en verkoop gewerkt.”

Waarom is jouw vak belangrijk als je een commerciële managementfunctie in de modebranche wil hebben?
“Door de vakken modematerialen en productie ga je inzien hoe een modeseizoen loopt en wat daar allemaal bij komt kijken. Wat zijn de basiszaken die je moet doorzien qua grondstoffen, verwerking en toepassing? Wat is er nodig om een product te kunnen kopen, hoe en wat kost dit? Welke begeleiding is nodig? Het is een veelomvattend vak, waarin je de technische kant van het product gaat snappen.”

Wat hoop jij studenten bij te kunnen brengen?
“Passie! Passie voor productie en het product zelf, respect voor fabrikanten en hoe hard daar gewerkt wordt. Weten wat er allemaal op je af kan gaan komen wanneer je sourcing, productie, inkoop en merchandising gaat kiezen als beroep.”

Brochure
Open day
Trial study