Jan van de Beek

Docent Research Methods
“Handigheid met Excel is sowieso een pré voor elke manager.”

Welke vakken geef je op TMO?
“Ik ben docent Research Methods op TMO, geef het vak Statistiek en begeleid scripties. Ook ben ik betrokken bij het traject mastervoorbereiding. Dat is een traject waarbij studenten voorbereid worden op het volgen van een eventuele masterstudie als ze na TMO willen verder studeren. Daarnaast werk ik nog op andere hbo-scholen en universiteiten als docent Statistiek, Wiskunde, Onderzoeksmethoden en Economie. Ook begeleid ik daar studenten met hun afstudeerscriptie. Ik heb Wiskunde en Informatica en Culturele Antropologie gestudeerd en ben daarna gepromoveerd in de Sociale Wetenschappen.”

Werk je naast TMO ook nog in de modebranche?
“Nee, ik ben een leek als het gaat om mode. Al is mijn modeniveau sinds ik op TMO werk wel iets gestegen.”

Waarom is jouw vak belangrijk als je een commerciële managementfunctie in de modebranche wilt?
“Marktonderzoek kan heel belangrijk zijn bij het nemen van managementbeslissingen. Daar enig gevoel voor krijgen is een pré. Het kan handig zijn om zelf data uit de markt of het eigen bedrijf te kunnen analyseren. Maar zelfs als je dat niet doet, kan het handig zijn om enige kennis te hebben van statistiek bij het uitbesteden van marktonderzoek. Je bent een betere gesprekspartner voor een onderzoeker als je weet waar je het over hebt.”

Wat hoop jij studenten bij te kunnen brengen?
“Als het om statistiek gaat: een soort gevoel voor cijfers en tools om te kunnen achterhalen wanneer verbanden en verschillen op toeval berusten en wanneer ze echt significant zijn. Daarnaast is statistiek met Excel en handigheid met Excel sowieso een pré voor elke manager.”

Heb je nog een laatste tip voor de studenten?
“Nooit bang zijn als je iets moeilijk vindt. Als je bang bent, kun je niet meer goed nadenken en je leer je minder goed.  Dus gewoon overal vol vertrouwen in stappen en het komt meestal vanzelf goed. En als het niet goed komt, is het vaak een wijze les en dat is dan ook weer positief.”

Brochure
Open day
Trial study