Frans Siliakus

Docent Business Communication

Wie ben je en wat doe je?

“Mijn naam is Frans Siliakus en ik geef inmiddels al weer 12 jaar les op TMO. Ik ben verbonden aan het cluster Business Communication en geef daar de vakken Business Communication 1 en 2. Bij Business Communication 1 geef ik les in zakelijke teksten, niet zijnde correspondentie. Je moet dan denken aan notities, notulen, rapporten en memo’s. Bij Business Communication 2 gaat het vooral over zakelijke correspondentie, zoals de oude vertrouwde brief. Dat is mijn core business als je het zo mag noemen. Ik geef al bijna 40 jaar les in het schrijven van brieven.”

Brieven? Iedereen mailt en appt toch tegenwoordig?

“Dat klopt, maar er worden gelukkig ook nog steeds zakelijke brieven geschreven. Bovendien worden brieven ook per mail verstuurd en moet men zich gelukkig nog steeds houden aan de eisen die worden gesteld aan een zakelijke brief. Die etiquette lijkt soms teloor te gaan, maar niet in mijn lessen. Ik leer mijn studenten hoe ze een correct zakelijke brief schrijven met de goede aanhef en de juiste afsluiting.”

Je bent dus eigenlijk veel meer dan docent Nederlands?

“Het stijgt daar wel bovenuit ja. Met de Nederlandse taal an sich doe ik niet veel op TMO. Ik ga er vanuit dat TMO-studenten het Nederlands goed beheersen. Mijn missie is het hen bijbrengen van zakelijk Nederlands en de kunst van het formuleren.”

Vertel eens iets over je loopbaan

“Vanzelfsprekend is Nederlands de rode draad in mijn loopbaan. Ik heb eerst MO-A Nederlands gestudeerd en ben daarna begonnen met werken in het reguliere onderwijs. In de avonduren heb ik vervolgens mijn MO-B behaald en ben ik bij Schoevers gaan werken. Het werken bij een particuliere school beviel mij vanaf de eerste dag. Dat heeft vooral te maken met het type student en omdat ik mezelf mocht bezighouden met wat bij boeit in de Nederlandse taal namelijk stijl en correspondentie. De overstap van Schoevers naar TMO volgde jaren daarna. Een oud-Schoevers-collega die bij TMO werkte, vertelde me steeds lovende dingen over TMO dus toen er een vacature binnen mijn vakgebied kwam, heb ik direct gesolliciteerd.
Het type student bij TMO was zeer herkenbaar, ik voelde mij dus meteen thuis.
Daarnaast bevalt de aard van het onderwijs binnen TMO me erg goed. De afwisseling van klassikaal lesgeven en projecten vind ik erg prettig. Last but not least mogen wij in een prachtige omgeving werken. Die combinatie van factoren maakt werken bij TMO voor mij heel plezierig.”

Heb je iets met de fashionbranche?

“Professioneel gezien niet. Ik heb echter wél iets met kleding, dat wil zeggen ik houd ervan mijzelf goed te kleden. Je zal mij nooit in slordige kleding zien. Als ik voor de klas sta, draag ik een kostuum met stropdas. Zo nu en dan ontvang ik wel eens complimenten van studenten over mijn in hun ogen dandy kledingstijl. Ik vind dat leuk, kleding is voor mij belangrijk.”

Wat hoop jij dat je studenten kan bijbrengen?

“Ik hoop een bijdrage te kunnen leveren aan de taalontwikkeling van mijn studenten. Als ze bij TMO starten, is hun taalniveau in orde maar valt er nog veel op het gebied van stijl en formuleren bij te brengen. Ik hoop dat zij over jaren nog terug zullen denken aan de lessen die ik hen heb gegeven en er gebruik van maken binnen hun functie.”

Tot slot…

“Het mag duidelijk zijn dat taal de rode draad is in mijn leven. Dat blijkt ook uit mijn hobby. Van tijd tot tijd dicht ik. Enige jaren geleden heb ik zelfs een dichtbundel gepubliceerd met de titel ‘Door de dood bekoord’. Dat klinkt ernstiger dan het is hoor. Het gaat vooral over bewust leven, het zien van de schoonheid van het leven en het besef van de enorme waarde van ons bestaan.”

 

Brochure
Open day
Trial study