Barbara Mulder

Docent modematerialen en productie

Welk vak(ken) geef je op TMO? Beschrijf jouw vak(ken) in één zin.

“Ik geef met name les bij het cluster Fashion Products & Production in de vakken Modematerialen en Productie. Deze vakken leren je de ins & outs over de ingrediënten en het tot stand komen van je product en jouw rol als ‘spil’ in het gehele proces. Ook geef ik de vakken Category Management en Merchandise Planning. Deze vakken geven je de tools om op jouw specifieke doelgroep in te spelen en hoe je hiertoe met budgetten/inkoopplannen kunt werken.”

Waarom zijn jouw vak(ken) belangrijk als je een commerciële managementfunctie in de modebranche wil hebben?

“Zonder gedegen productkennis zal het moeilijk worden om oplossingen te vinden voor de vraagstukken die je in je carrière tegen zult komen. Door het verdiepen in jouw klant en zijn/haar gedrag zal het een stuk makkelijker én leuker worden om het geheel in een complexe branche in te vullen.”

Waarom de stap naar het beroepsonderwijs? Hoe ben je bij TMO beland?

“Ik heb het altijd heel leuk gevonden om stagiaires en studenten van fashiongerelateerde Hbo-opleidingen te begeleiden en heb met veel stagiaires en afgestudeerden van TMO samengewerkt. Toen ik op een gegeven moment TMO-studenten begeleidde bij een onderzoeksproject en in gesprek raakte met een -nu- collega-docente van TMO, werd het zaadje geplant.”

Wat is er zo leuk aan TMO? Wat spreekt je zo aan in de opleiding?

“TMO is een specialistische opleiding met veel persoonlijk contact en een open sfeer. Je hebt les van docenten -veelal uit de branche- en wordt d.m.v. kennis en heel leuke projecten klaargestoomd voor het bedrijfsleven.”

Wat maakt werken in de modebranche zo leuk en bijzonder?

“Zowel in de retail als in de wholesale is de veelzijdigheid en complexiteit van de branche opvallend; je bent vaak zowel creatief, als technisch en cijfermatig bezig. Je bent intensief aan het inspelen op een steeds veranderende markt en bent op veel niveaus nauw betrokken bij je product. Ook is het heel leuk om bijv. als Inkoper met fabrieken samen te werken om uiteindelijk het perfecte product neer te zetten.”

Wat hoop jij studenten bij te brengen?

“Met TMO als basis kun je je in de loop van je carrière steeds verder oriënteren in wat je leuk vindt en waar je capaciteiten liggen, dit is een groeiproces. Er zijn zoveel verschillende facetten in de fashionbranche waar je mee te maken krijgt en als je openstaat om dingen te leren en positief -maar met een kritische blik- te benaderen, kom je waar je wilt! Dat begint bij je opleiding.”

Wat is jouw tip voor meisjes of jongens die later in de modebranche willen werken?

“Sta open voor anderen. In de fashionbranche krijg je met veel verschillende mensen, disciplines en vaak ook landen (dus gewoonten) te maken. Door op een fijne manier samen te werken, bereik je het meeste.

Het kan hard werken zijn in de fashionbranche maar zolang je het leuk vindt, gaat het vanzelf. Dus zorg dat je je gevoel blijft volgen zodat je op een plek komt die bij je past.”

 

 

Brochure
Open day
Trial study