Dit keer een andere tak van sport; de bedrijfskledingbranche. Niet heel veel studenten kiezen na TMO voor dit vakgebied terwijl corporate fashion een ongelooflijk grote markt is. Merel Vullings werkt als productspecialist bij Lavans. ‘Misschien is bedrijfskleding wat minder sexy, maar dat maakt het niet minder leuk!’
Wie ben je en wat doe je?
‘Ik ben Merel Vullings en ik ben in maart 2019 afgestudeerd aan TMO. Momenteel ben ik werkzaam als productspecialist bij Lavans in Helmond. Lavans is een zelfstandig familiebedrijf dat bedrijfskleding, matten, wissers en poetsdoeken verhuurt en wast.
Sinds twee jaar heeft Lavans een eigen productie-atelier in Noord- Macedonië. Hier produceert Lavans eigen bedrijfskleding. Alles rondom de productie van de Lavans-kleding valt onder de verantwoordelijkheid van de productspecialist.
Wat heb je sinds TMO gedaan?
Na mijn afstuderen, ben ik direct aan de slag gegaan bij Lavans. Drie weken later stond ik voor de eerste keer in het atelier in Noord-Macedonië.
Hoe ben je bij Lavans terechtgekomen?
Mijn vader heeft vroeger een wasserij gehad en hij kende de eigenaar van Lavans. Toen mijn vader hem sprak, hoorde hij dat zij iemand zochten voor het opzetten van de productie. Ik was nieuwsgierig naar de functie en heb contact opgenomen. Op dat moment was het nog niet helemaal duidelijk wat de functie inhield, maar het werd mij wel duidelijk dat ze op zoek waren naar iemand met een achtergrond in kleding en dat diegene zich zou gaan richten op de productie van bedrijfskleding. Dat én de verantwoordelijkheid en het vele reizen, spraken mij aan. Na twee gesprekken heb ik besloten om er te gaan starten. Ik ben nog elke dag ontzettend blij met deze keuze, ik heb al zo veel geleerd en gedaan.
Wat zijn je taken binnen het bedrijf?
Ik houd mij bezig met diverse zaken, zoals het sourcen en inkopen van doeken en fournituren. Daarnaast verzorg ik de Bill of Material voor de producten. Verder regel ik de orders en zorg ik voor de planning hiervan. Ik regel de export met de daarbij horende douanepapieren,; Noord-Macedonië valt buiten de EU. Ook doe ik het collectie-, assortiments- en certificeringbeheer. Ik werk samen met een externe designer aan nieuwe collecties en tot slot heb ik veel contact met de leveranciers. Ik reis regelmatig op en neer naar Macedonië wat mijn werk nog uitdagender maakt. Tijdens deze bezoeken controleer ik of alles goed loopt, optimaliseer ik processen in de productie en heb ik contact met mijn collega’s daar.
Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
TMO heeft mij goed voorbereid op mijn huidige functie. Vooral de productievakken en de financiële vakken zijn vandaag de dag nog heel toepasbaar. Ook de leerlijn persoonlijke ontwikkeling op TMO heeft mij erg geholpen. Ik weet hierdoor goed waar mijn kwaliteiten en mijn ontwikkelpunten liggen.
In welke mate ben je nog verbonden aan TMO?
Ik ben op dit moment niet echt verbonden aan TMO. Ik denk dat dit ook te maken heeft met het feit dat ik nu in Eindhoven woon en niet meer in Amsterdam. Veel van de mensen om mij heen zijn in Amsterdam blijven wonen. Daarnaast kom ik tijdens mijn werk helaas ook niet veel TMO’ers tegen, wellicht omdat bedrijfskleding misschien wat minder sexy is. Maar daardoor niet minder leuk!
Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Ik heb altijd al interesse gehad in mode en ik wilde hier later graag mijn werk van maken. Ik wist alleen nog niet precies wat ik in de modebranche wilde gaan doen. Aangezien je op TMO breed wordt opgeleid, had ik alle tijd om dit te gaan ontdekken.
Daarnaast kende ik TMO al, omdat mijn zus hier studeerde. Zij was altijd heel enthousiast over TMO en mede dat enthousiasme heeft ervoor gezorgd dat ik nieuwsgierig werd naar de opleiding.
Wat zijn je dromen voor de toekomst?
Mijn droom is om later een eigen kledinglijn op te zetten en om heel veel te mogen reizen. Een combinatie hiervan lijkt mij echt fantastisch.
Tot slot: heb je tips voor huidige studenten of net afgestudeerden?
Geniet van je studententijd want het is zo voorbij. Wees nieuwsgierig en ga op zoek naar waar jouw kwaliteiten liggen. Hoe eerder je dit weet hoe eerder je hier wat mee kan!’