Arianne Goris is nu bijna een jaar marketing & communicatiemanager voor TMO. Tijd voor een TMOment met haar over de opleiding, ontwikkelingen binnen de opleiding en de doorstroom van mbo naar hbo. Arianne: “Studenten mbo Mode krijgen naast veel praktijkonderwijs ook Detex-modules die binnen TMO worden gegeven. Dat is zeker een voorsprong.”
Wie ben je en wat doe je op TMO?
Ik werk nu een klein jaar voor TMO als manager marketing & communicatie. Ons team is onder andere verantwoordelijk voor de instroom van nieuwe studenten, voorlichting en open dagen, persvoorlichting, alle interne en externe offline en online communicatie, evenementen zoals de TMO Business Battle en het alumnibeleid. Dit doe ik met een marketingteam van vier enthousiastelingen.
Voor mijn baan bij TMO heb ik 12 jaar als communicatiemanager in het middelbaar beroepsonderwijs gewerkt. Ik heb een voorliefde voor maatschappelijk betrokken organisaties en dan met name onderwijsorganisaties waar student en talentontwikkeling centraal staan.
Wat spreekt jou zo aan in de opleiding?
Absoluut de kleinschaligheid en de persoonlijke aandacht voor de student. We horen vaak van oud-studenten dat ze een geweldige tijd op TMO en in Doorn hebben gehad. Laatst opperde een student dat we een jaarlijkse terugkomdag voor alumni zouden moeten organiseren. Hij had nu al heimwee naar TMO. Dat zijn mooie dingen om te horen. De kerstborrel van afgelopen december hebben we samen met studentenvereniging Changeant georganiseerd en met studenten en medewerkers gevierd. Die verbinding is prachtig en kan volgens mij alleen in een kleinschalige setting. De lijnen zijn kort, de deur van onze directeur staat spreekwoordelijk altijd open, ook voor studenten.
Uiteraard spreekt de modebranche mij aan. Ooit wilde ik naar de modeacademie, maar mijn ouders zagen een Brabants meisje op kamers in de grote stad niet zo zitten. Met een flinke omweg ben ik uiteindelijk toch in de fashionbranche terechtgekomen.
Een ander aspect is de innovatiekracht van TMO. Dankzij het TMO Development Center kom je in aanraking met experts uit de fashionbranche en sta je dichtbij de ontwikkeling van innovaties. Laatst woonde ik een presentatie van studenten aan G-Star RAW bij waarin zij met concrete oplossingen voor een echt probleem kwamen. Je hoort en ziet dan de waardering van de opdrachtgever. Real life education zoals het hoort in het beroepsonderwijs.
Wat zijn ontwikkelingen waar TMO op dit moment aan werkt?
Recent hebben we een nieuwe leerlijn geïntroduceerd, de zogenaamde ondernemerschapleerlijn. Deze nieuwe leerlijn Ondernemerschap is een ‘real-life project’ dat gericht is op het stimuleren van jong, veelbelovend TMO-talent om als zelfstandig ondernemer innovatieve fashion startups in de praktijk te kunnen realiseren. Het meest kansrijke business concept wordt aan het einde beloond met de ‘Meester Koetsier Award’ die gepaard gaat met een investeringsbedrag van tienduizend euro.
Daarnaast werken we in toenemende mate samen met het bedrijfsleven, waaronder de retail, en andere kennisinstituten om nog meer gestalte te kunnen geven aan innovatie. Denk hierbij aan innovatieve klanttechnologieën zoals interactieve etalages en customer journey apps. Naast opleidingsinstituut is TMO ook echt een kennisinstituut voor de branche.
TMO is populair. Kun je iets over de instroom vertellen?
In februari starten we met 40 studenten. Meer studenten willen we niet toelaten, omdat we onze kleinschaligheid hoog in het vaandel hebben staan, en we hanteren dus ook een wachtlijst bij het bereiken van die 40 inschrijvingen.
Gezien de populariteit van onze opleiding zien we een fikse groei in het aantal inschrijvingen. In september starten er meer studenten, maar ook hier geldt een maximale instroom van 168 studenten en een wachtlijst. We willen namelijk naast onze kleinschaligheid en studenttevredenheid ook aan die bijna ‘baan-garantie’ vasthouden: meer dan 80 % van onze afstudeerders heeft binnen drie maanden een passende functie in de fashionbranche en circa 10 % studeert door aan het WO.
TMO is een hbo-opleiding, wat is eigenlijk het verschil met een mbo-opleiding in fashion management?
Een mbo-opleiding op het gebied van mode, retail of business is een goede voorbereiding op onze opleiding (evenals havo en vwo uiteraard). Mbo’ers hebben het voordeel dat ze al veel praktijkonderwijs hebben genoten. Bij mbo Mode krijgen zij bovendien de Detex-modules die binnen TMO ook worden gegeven. Dat is zeker een voorsprong.
Het verschil met het mbo is dat TMO opleidt tot een Bachelortitel en alle vakken relateren aan fashion. Op hbo-niveau vanzelfsprekend en alle eisen die daarbij horen zoals propedeuse, stage en afstudeeronderzoek. Ook de onderzoekscomponent binnen de opleiding is belangrijk.
Daarnaast is er veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en begeleiding. De klassieke leerlijn mbo-hbo geldt ook hier, ondanks dat de studie op TMO intensiever is doordat deze 3,5 jaar duurt, in tegenstelling tot het reguliere hbo (4 jaar).
Als studenten van het mbo willen doorstromen naar TMO, waar moeten ze dan op letten?
Ik zou hen eigenlijk vooral willen adviseren om de open dagen te bezoeken, wellicht een dag te komen proefstuderen en zoveel mogelijk met TMO’ers te praten. Een van de medewerkers binnen de afdeling Marketing & Communicatie is zelf een oud TMO’er en heeft daarvoor mbo gedaan. Zij kan dus als geen ander uit eigen ervaring vertellen waar studenten op moeten letten. Dit kan onder andere door middel van een persoonlijk gesprek.
Wij vinden het belangrijk om goede en eerlijke voorlichting te geven aan potentiële studenten. Daarom zetten we diverse middelen in om leerlingen zo uitgebreid mogelijk kennis te kunnen laten maken met TMO.