TMOment: manager curriculum Chris van Veldhuizen

Een TMoment met manager curriculum Chris van Veldhuizen over het TMO DevelopmentLAB, de Ondernemerschapsleerlijn en innovaties in de fashionbranche. Chris: “Nieuw ontwikkelde kennis heeft pas waarde als het concreet vertaald is naar oplossingen.”

Wie ben je? 
Ik ben Chris van Veldhuizen, 30 jaar gelukkig getrouwd en vader van vier kinderen. In mijn vrije tijd ben ik gek op dans, muziek, theater en wielrennen. Als manager curriculum ben ik eindverantwoordelijk voor de gehele opzet en invulling van de prachtige bacheloropleiding die TMO Fashion Business School heet. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de aansturing van alle docenten en voor de financiële begroting van het onderwijs. Natuurlijk doe ik dat niet alleen, maar kan ik leunen op een enthousiast team van clustercoördinatoren en een deskundig stafteam van de afdeling Onderwijs & Kwaliteit.

Hoe ben je in de modewereld terecht gekomen?
Mijn eerste baan was consultant voor fashionbedrijven en van daaruit ben ik in diverse managementbanen bij fashionbedrijven gerold. Van marketingmanager bij Intres/Euretco, via marketing & formule directeur bij Steps, naar algemeen directeur bij Manfield en directeur bij Logo Alkmaar. Tot ik zes jaar geleden via AMFI en later TMO in het onderwijs terecht kwam.

Heb je nog andere werkzaamheden naast TMO
Ik heb nog een adviesbedrijf waar ik de laatste jaren weinig tijd voor heb. En daarnaast diverse adviesfuncties zoals bij Stichting Q4, Click NL Next Fashion en Review Board van het Retail 2030 project.

Kun je iets vertellen over de het DevelopmentLAB?
Het TMO DevelopmentLAB is ruim twee jaar geleden opgezet om kennisontwikkeling en kennisoverdracht voor de fashionbranche te stimuleren. Het doel is om aanjager van innovatie en vernieuwing voor het fashionbedrijfsleven te zijn. Geen academisch of laboratoriumonderzoek, maar toegepaste research en experimenten in de real world.

Waarom is het DevelopmentLAB belangrijk voor de studenten?
Het DevelopmentLAB maakt het voor fashionbedrijven mogelijk zaken te laten onderzoeken waar ze zelf niet aan toe komen, of waar ze de kennis niet voor in huis hebben. De studenten maken een combinatie door onderzoek te doen en deze praktisch te vertalen naar oplossingen op de winkelvloer. Hierdoor blijft de ontstane kennis niet in een bureaulade liggen, maar wordt deze daadwerkelijk getoetst in de praktijk. Voor onze studenten is dit een unieke mogelijkheid om én betrokken te zijn bij vooruitstrevende innovatieve projecten, daarbij te profiteren van de kennis en ervaring van specialistische expertbedrijven én tegelijkertijd aan hun netwerk te bouwen.

Waarom is deze binding tussen praktijk en theorie belangrijk?
Omdat nieuw ontwikkelde kennis pas waarde heeft als het concreet vertaald is naar oplossingen en producten en deze in de praktijk toegepast en uitgetest worden op werking, effect, haalbaarheid en schaalbaarheid.

Kun je voorbeelden geven van resultaten die studenten de afgelopen jaren hadden?
Een heel mooi voorbeeld van ontwikkeling en uittesten voor en in de praktijk, is de medewerkers-app voor de fashion weidewinkels van Berden en Van Tilburg Mode. Deze app is na drie versies nu toe aan daadwerkelijke commerciële release in de markt en wordt zelfs op initiatief van onze studenten in door hun georganiseerde focusgroepen met klanten getest op extra klantloyaliteitsfuncties. Dit semester zijn daar nog drie zeer innovatieve robotiseringsprojecten bijgekomen voor Piet Zoomers Mode, HoutBrox en zelfs, buiten de fashionbranche, bij Intratuin.

Wat hoop jij dat jij studenten kan meegeven?
Zowel als manager van TMO als wanneer ik af en toe meedraai in het onderwijs zelf, hoop ik de studenten – met mijn drive en enthousiasme – mee te kunnen geven dat de fashionbranche een aantrekkelijke dynamische en uitdagende sector is om in te werken. Een branche waar je nooit op uitgekeken raakt en waar de mogelijkheden voor TMO’ers enorm zijn. Mits je er echt voor wilt gaan en je aan fashionbedrijven laat zien dat je initiatief en verantwoordelijkheid durft te nemen!

Waar ben je trots op bij TMO?
Ik ben trots op wat wij hier met zijn allen – studenten, docenten, kantoormedewerkers en management – dag in, dag uit voor elkaar weten te krijgen. We maken allen deel uit van een unieke opleiding, waar fashion, business en ondernemerschap (met nu zelfs een aparte Ondernemerschapsleerlijn binnen de studietijd) vanaf spat.

Brochure
Open dag
Proefstuderen