TMOment “by Renée”

Je zit op TMO en volgt met heel veel plezier alle lessen. Het zesde semester is aangebroken en dan… gaan helaas de scholen ‘op slot’. Online lessen volgen snel en zijn heel goed te doen. Maar ja, dan houd je toch wel wat tijd over, want je hoeft sowieso niet elke dag heen en weer te reizen. “Kom”, dacht Renée, “laat ik eens armbandjes gaan maken.” Een half jaar later heeft ze haar eigen modewinkel!

Wie ben je en wat doe je?
“Mijn naam is Renée Sanders, ik ben 20 jaar en zit op TMO. Daarnaast heb ik half september mijn eigen modewinkel BY RENÉE geopend in het centrum van Zwijndrecht.

Waarom heb je gekozen voor een eigen modezaak?
Doordat ik vanaf half maart alleen online lessen volgde, had ik opeens best veel tijd over. Mijn moeder maakte altijd al sieraden, dus het leek me leuk om dat ook eens te proberen. Via Instagram postte ik mijn armbandjes en dat was meteen een succes. Voor ik het wist had ik honderden bestellingen. Toen mijn vader het idee opperde om dan maar een eigen winkel te beginnen in een pand van hem dat al best een tijd leeg stond, heb ik de sprong gewaagd. Ik heb daarbij natuurlijk wel het grote voordeel dat ik geen huur hoef te betalen.

Welke taken heb je zoal binnen je bedrijf?
De inkoop van de kleding en de sieraden, het bijhouden van het voorraadsysteem en het posten op Instagram zijn wel de belangrijkste dingen die ik doe. Gelukkig hoef ik (nog) niet te zorgen voor het hele financiële deel; daar zorgt mijn vader voor. Uiteraard moet ik wel binnen mijn budget blijven en moet ik mijn targets halen.

Hoe combineer je de winkel met je studie?
Ik heb twee medewerksters in dienst. Van woensdag tot en met vrijdag staat Maureen in de winkel en op zaterdag helpt Lize me. Ook mijn moeder springt regelmatig in. Vaak volg ik dan achter in de zaak via Teams mijn lessen van TMO, zodat ik direct daarna weer aan de slag kan voor de winkel. Ik vind de online lessen ideaal. Op dit moment ga ik voor school één dag in de week naar Nootdorp waar we met een groep studenten werken aan een project voor Winkelcentrum De Parade, waarvoor een z.g. loyalty app is ontwikkeld. Het is onze taak om hiervoor een trainingstool te ontwikkelen, zodat de retailers straks met de app kunnen werken.

Hoe heeft TMO je voorbereid op het werk dat je nu doet?
In semester 3 kregen we bij modeagentuur Laundry Room in Doorn de opdracht om een collectie in te kopen. Toen wist ik opeens ‘dát vind ik leuk om te doen!’. Ook de lessen over voorraadbeheer zijn belangrijk geweest voor me. Verder heb ik op TMO geleerd hoe belangrijk het inhangen van kleding in de winkel is en hoe je dat op een tactische wijze doet. Dat kan ik dus mooi in de praktijk toepassen.

Wat is je leukste herinnering tot nu toe van TMO?
Dat is zonder twijfel het Trend Event in semester 4. Het zelf iets bedenken en organiseren en dat vervolgens kunnen laten zien aan je familie en vrienden vond ik echt geweldig.

Waarom heb je destijds gekozen voor TMO?
Eigenlijk wilde ik vroeger modeontwerpster worden, maar ik kwam er al snel achter dat je daarvoor wel héél creatief moet zijn. Nu kan ik best aardig tekenen, maar toch niet goed genoeg om ingewikkelde ontwerpen te maken. Een klasgenootje van me op de havo vertelde me dat ze naar TMO ging. Op de open dag was ik meteen verkocht: de combinatie van business en fashion was geknipt voor mij. En ik kan je zeggen: het is me niet tegengevallen!

Heb je nog een advies voor middelbare scholieren die een vervolgopleiding moeten kiezen?
Om te beginnen zou ik zeggen ‘luister naar jezelf’. Het is belangrijk dat je iets kiest wat je echt zelf wil en niet wat je omgeving vindt dat je moet doen. Voor leerlingen die nog niet zo goed weten wat ze moeten kiezen en die iets met mode én business hebben zou ik zeggen: kies TMO, want dat is een brede opleiding waar je nog alle kanten mee op kunt!”

Brochure
Open dag
Proefstuderen