Op maandag 12 september opent Han Sterk, directeur van Only for Men, het nieuwe studiejaar op TMO. We spraken hem vooraf over zijn carrière, de groei van het bedrijf en de veranderingen in het retaillandschap.
Han Sterk (34) begon vijftien jaar geleden als weekendhulp bij Only for Men met personeelsnummer twee. Het bedrijf was met slechts twee winkels vele malen kleiner dan nu. Sterk: “De eerste nieuwjaarsborrel was met 5 man, nu zijn we met zo’n tweehonderd.”
Sterk klom op van assistent-manager naar het runnen van een eigen winkel in Geldermalsen. Hij werkte een tijd in Londen en Dublin voor River Island, maar keerde uiteindelijk terug bij Only for Men. Daar werkte hij de afgelopen vijf jaar als inkoper en retailmanager en hield zich bezig met het ontwikkelen van eigen merken; inmiddels zijn dat er elf. Sinds 1 juli is Sterk retaildirecteur van het bedrijf.
Waar houd je je als directeur mee bezig?
Ik ben hoofdverantwoordelijk voor alle retail: ik stuur de winkels aan, twee online shops en onze zakelijke tak. Eigenlijk valt alle verkoop onder mijn hoede, maar ik bemoei me ook met visual merchandising, etalages, HR, personeelsbeleid en nieuwe winkels waarvoor ik vanaf het begin verantwoordelijk ben.
Hoe ben je in de retail terecht gekomen?
Mijn opa en zijn broers hadden al een aantal modewinkels in de regio Utrecht, dus ik heb de passie voor het modevak niet van een vreemde. Toen ik ging studeren, wilde ik echter een internationale opleiding in het Engels doen, maar op het hbo waren er weinig Engelstalige opleidingen, waardoor ik uiteindelijk communicatie ben gaan studeren.
Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten wat je gaat vertellen tijdens de opening van het studiejaar?
Met retail in het algemeen gaat het niet goed; veel ketens gaan dicht, iedere dag is er wel weer een partij die de deuren sluit of gaat reorganiseren. Met Only for Men zijn we voorlopig heel succesvol, maar dat is natuurlijk breekbaar.
Ik ga het hebben over wat we daarvoor moeten doen, welke veranderingen we doormaken en hoe belangrijk onze medewerkers daarin zijn. Eigenlijk dus hoe we als Only for Men van servet naar tafellaken zijn gegroeid. Hoe is ons dat gelukt?
Kijk, het retaillandschap is veranderd door bijvoorbeeld online verkoop en de crisis. Wij hebben met Only for Men veel veranderingen doorgemaakt in die periode, zijn anders blijven denken en zijn op een andere manier blijven ondernemen. Maar er zijn ook ondernemers die te laat wakker zijn geworden. Op een gegeven moment kun je niet meer omdraaien. Het is veel lastiger om nu vanuit stilstand nog op te moeten starten. Dat zie je niet alleen in de mode, maar überhaupt in de retail.
Wat hoop je dat je studenten in de masterclass kunt meegeven?
Ik hoop dat een aantal TMO’ers zich echt op retail gaat richten en daar anders naar gaat kijken. Retail dreigt een ondergeschoven kindje te worden met meer focus op productie, inkoop of styling. Hopelijk krijg ik de studenten enthousiast voor het prachtige retailvak en kan ik ze inspireren. Het is toch een beetje jongensboek: van weekendhulp tot retaildirecteur. Als je echt wilt kun je succesvol zijn als peoplemanager van een een retailbedrijf.